Унгария работи, за да направи земеделието си привлекателно за младите

Унгария може да се открои в селскостопанския сектор, като предлага премиум продукти или продукти с добавена стойност, които могат да направят бъдещето привлекателно за младите хора с най-модерните технологии, казва Янош Лазар, министър на строителството и транспорта и председател на настоятелството на Фондацията за земя на бъдещото поколение. Той беше интервюиран от бившия президент Янош Адер в последния влогкаст на „Синята планета“.

Янош Адер, председател на настоятелството на фондация „Синя планета“, говори пред Янош Лазар за напредъка, постигнат през последните пет години от фермата Mezőhegyes Stud в Южна Унгария, чиито акции са собственост на Фондацията за земя на бъдещото поколение. Говори се, че по време на монархията унгарското министерство на земеделието разкрило съкровището, което земята тук представлява. Това е най-качествената обработваема земя в страната, 10 000 хектара на 1 парче, с изключително високо средно качество.

Снимка: Facebook/Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság

Важна дата в историята на имението беше 2016 г., когато унгарската държава реши да не го продава на търг, след предишната неуспешна приватизация, а да го запази и да се опита да докаже, че държавната собственост може да се управлява изгодно за общественото благо, като същевременно има и социална функция.

Най-важната социална функция е да служи като модел за всички унгарски земеделски стопани по отношение на качеството и ефективността на правеното тук земеделие, подчерта Янош Лазар.

Държавната коневъдна ферма на Mezőhegyes, която също е образователна ферма, е създадена с цел защита на държавната собственост, координирано изпълнение на задачи за обучение, свързани с определени отрасли на животновъдството и растениевъдството, запазване на генетичния фонд на исторически унгарски породи коне, развитие на конен туризъм и подобряване на положението със заетостта в Mezőhegyes и неговия регион.

Успехът на имението и превъзходството на конете му се дължи на богатата му земеделска земя, отличната генетична популация на коне и високото ниво на професионализъм. Днес Държавната коневъдна ферма съхранява вековните ценности и традиции на Mezőhegyes. Дейностите се извършват в над 230-годишните исторически сгради, които са запазени в първоначалния си вид и функция.

Коневъдството е приоритетен сектор, но туризмът също е важен, като красотата на равнинния пейзаж, конният туризъм и възможностите за лов предлагат атрактивни програми в района. Хотел може да се намери и в имението, което в момента е в ремонт, заобиколено от страхотна горска обстановка.

По отношение на напояването на огромното имение министърът заяви, че трябва да намерят най-ефективната напоителна технология, която сега се използва успешно. В резултат на това те са успели да напояват два пъти повече земя, отколкото преди, с 60 процента от предишното количество вода. Западните технологии са много напреднали в тази област, но винаги има унгарска добавена стойност, която унгарските експерти могат да използват, за да ги адаптират към нашите собствени условия, подчерта той.

Снимка: Facebook/Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság

Ако целта ни е да направим производството на храни приоритет, не е достатъчно да имаме традиция, но и да се адаптираме и модернизираме,

Янош Лазар  добави, че броят на кандидатите в селскостопанското професионално училище в Мезьохегиес е три пъти по-голям, отколкото в другите училища, което доказва, че младите хора намират това модернизирано земеделие за привлекателно и виждат бъдеще в него.

Препоръчана снимка чрез Facebook/Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X