Концентрат, субстанции на прах и немлечни суровини се влагат
в продуктите за трапезата ни
Над 23 хиляди тона са преработените количества сурово мляко, доставени у нас от държави членки на ЕС или от трети страни през 2022 година. Такава поне е официалната информация, оповестена от Министерството на земеделието на 5 юли тази година. Според представените данни, за изминалата година в млекопреработвателните предприятия в България са преработени общо 716 641 хиляди литра мляко. В продуктите за трапезата ни са вложени и немлечни суровини (мазнини и протеини) – общо 4819 тона, както и 4374 тона концентрирано мляко, 6634 тона мляко и сметана на прах, 4856 тона млечен концентрат и 526 тона други продукти, като сметана, закваска, суроватка.
Анализът е на базата на информация от 240 млекопреработвателни предприятия, които са предоставили данни за изследването. В тях е преработено 690 млн. литра сурово мляко (вкл. доставено от държави членки на ЕС и внос от трети страни). Основен дял (94,2%) заема кравето мляко, което е с 1.9% по-малко спрямо 2021 г. И през 2022 г. овчето мляко заема второ място по преработено количество (с дял от 3,5%). Козето мляко заема 1,7% от преработеното мляко и е с 1,2% повече спрямо 2021 г. Преработеното биволско мляко и смес заема 0,6% от общото количество.
В анкетираните 240 фирми към 31 декември 2022 година са били заети 8017 работници и служители. Най-голям е броят на заетите в областите Пловдив, Силистра, Добрич и Габрово, а най-малко в Русе, Кюстендил, Враца и Перник.
Общата стойност на реализираните продукти от млекопреработвателните предприятия е 1.263 млрд. лева, което е с 19% повече спрямо 2021 г., сочат още обобщените данни. Общото количество на преработеното мляко с произход от страната обаче намалява в три от шестте икономически района на България, като най-голяма разлика (с 11,3% надолу) е отчетена в Северозападен, спад съответно със 7,1% и 4,3% има още в Североизточен и Южен централен райони. В останалите е регистриран ръст с 0,9 до 3,6 на сто, но като цяло за страната е намаление на общото количество мляко с 2,3% – от 682 691 хиляди литра през 2021-ва до 629 141 хиляди литра през миналата година.
Със знак минус са и данните за почти всички произвеждани млечни продукти в страната ни. Изключение прави единствено сметаната – прясна или заквасена, от овче и смесено мляко. Тя бележи ръст със 107,1%.
През 2022 г. производството на заквасено натурално мляко намалява с 4,2% спрямо 2021 г. до 152 524 тона. Намаление се отчита при заквасените млека от биволско и краве мляко, а значително увеличение от овче и смесено – 2 436 тона. Най-голям дял заема заквасеното краве мляко – 97,8%, следвано от овче и смесено – 1,6%.
Ароматизираните заквасени млека (с или без добавки и др.) са 14 067 тона – със 7,9% по-малко спрямо 2021 г. Производството на сирена намалява с 3,8% спрямо 2021 г. Сирената, произведени от краве мляко, заемат най-голям дял – 88,2%, следвани от сирената произведени от овче мляко – 7,4%.
Южния централен район е водещ у нас по производство на течно пакетирано мляко с дял от 53,6%. Там е най-високо и производството на заквасено мляко – 42,6% от общото за страната. Най-голямо количество бяло саламурено сирене пък е произведено в Северния централен район – 35,1% от общото производство в България.
През 2022 г. са произведени 152 524 тона заквасени млека, 66 млн. литра течни пакетирани млека, 61 274 тона бели саламурени сирена и 25 063 тона кашкавал.
Спад има и при обезмасленото заквасено мляко с 58,4%, заквасеното мляко за пиене намалява с 8,2%, отчита още агростатистиката.
Свиват се и произведените количества кашкавал през 2022 г. е с 6,7% спрямо 2021 г. Производството на кашкавал от овче мляко бележи ръст през 2022 г. от 23,7%, а кашкавалът от други млека намалява с близо 40.0%. Най-голям дял заема кашкавалът, произведен от краве мляко – 92,1%, но има спад в произведеното количество със 7,2% по-малко спрямо 2021 г.
Бялото саламурено сирене намалява спрямо 2021 г. с 1 110 тона или с 1,8%. Най-голям дял (85,6%) заема бялото саламурено сирене, произведено от краве мляко. Производството на саламурено сирене с вложени растителни мазнини се свива с 5,4% през 2022 г.
Производството на топени и пушени сирена е с 10.0% по-малко през 2022 г.. Другите видове сирена (меко сирене, синьо сирене и др.) също намаляват с 51,9%. През последните две години има спад и на произведените други продукти от мляко – през 2022-ра спрямо 2021 г. разликата е 78 тона.
Производството на сметана през 2022 г. е с намаление от 28,8%, достигайки до 2 545 тона. Млечните мазнини се увеличават до 1 336 тона или с 6,3%.
*Снимки – архив на “Гласът на земеделеца“ и МЗХ
Стоимена Александрова