Как американските млечни ферми се възползват от възможностите на пазарите на въглеродни емисии

Въглеродните пазари дават на производителите на млечни продукти възможност да постигнат климатичните цели на индустрията с големи стимули за тези, които намаляват най-много емисии. Пазарът е сложен, но има възможност почти всеки производител да се възползва от предимствата.

С появата на амбициозни ангажименти в областта на климата в световен мащаб и нарастването на обещанията за нулеви нетни емисии от някои от най-големите марки сме в челните редици на несравним растеж на световните пазари на въглеродни емисии. Тези пазари предоставят значителни възможности за земеделските стопанства да получават заплащане за прилагането на стратегии за смекчаване на изменението на климата чрез продажба на въглеродни кредити.

Целта на въглеродните пазари е да се намалят емисиите на парникови газове (ПГ) и да се забави изменението на климата, като се направят действията за намаляване на емисиите печеливши. Въглеродните пазари дават на компаниите – включително на производителите на млечни продукти – бизнес обосновка за постигане на техните климатични цели, като предоставят стимули за тези, които го правят, и разпределят най-големите стимули за тези, които намаляват най-много емисии.

Какво е въглероден кредит?

Въглеродният кредит е търгуема и заменяема стока, която представлява 1 метричен тон намаление на емисиите на парникови газове с еквивалент на въглероден диоксид (mtCO2e). Въглеродните кредити могат да бъдат генерирани по един от двата начина: чрез физическо отстраняване на парниковите газове от атмосферата, често наричани кредит за отстраняване, или чрез избягване на емисии, които иначе биха възникнали, наричани кредит за избягване.

Най-общо казано, след като се генерира въглероден кредит, има два вида пазари, на които кредитът може да се търгува или продава: доброволни пазари и пазари за съответствие.

Доброволният пазар се състои от компании или организации, които доброволно купуват въглеродни кредити и ги прилагат, за да изпълнят своите вътрешни ангажименти в областта на климата. Доброволният пазар се улеснява от органи по акредитация, известни като регистри, които определят стандартите и проектират методологиите за производство на кредити и контролират търговията и крайното използване на кредитите.

Пазарът на съответствие се състои от програми, определени от държавни и федерални политики, които поставят регулаторни мандати на субектите, които трябва или да се откажат от разрешителните за емисии, често наричани квоти, или да закупят кредити, за да изпълнят регулаторните си ограничения на емисиите. Тези политики създават пазари, в които нерегулираните индустрии (например ферми и / или техните партньори за разработване на проекти) могат да генерират и продават кредити за намаляване на емисиите на регулирани субекти.

Възможности за мандрите

Както в рамките на доброволните, така и на пазарите за съответствие, съществуват доходоносни възможности за мандрите да произвеждат въглеродни кредити от прилагането на различни практики за смекчаване на парниковите газове. Възможността за пазара на въглеродни емисии, която най-добре подхожда на отделната ферма, зависи от това коя практика е в хармония с настоящата дейност и бъдещите цели на фермата. Тук разделяме тези възможности на две широки категории: възможности за храносмилане и възможности, които не са свързани с храненето.

Възможности, свързани с храносмилането

При нормални обстоятелства, когато се съхраняват в анаеробна среда, органичните отпадъци се разлагат на метан (CH4), който е един от най-значимите парникови газове, тъй като има потенциал за глобално затопляне (GWP) – мярка за това колко атмосферно затопляне ще причинят парниковите газове за даден период – което е около 25 пъти по-голямо от това на въглеродния диоксид (CO2) за период от 100 години.

Анаеробните ферментатори осигуряват физически механизъм за улавяне на метан (често наричан биогаз), произведен от органични отпадъци, и транспортирането му до различни крайни приложения, които в крайна сметка унищожават метана, предотвратявайки навлизането му в атмосферата.

По-голямата част от проектите за разграждане на млечни продукти или ще предават биогаза на двигател с вътрешно горене, за да произвеждат възобновяема електроенергия на място, или ще доставят биогаза до модернизирано съоръжение, където газът може да бъде рафиниран до качество за тръбопровода, често наричан възобновяем природен газ (RNG), който може да бъде директно инжектиран в мрежата за природен газ.

Свързаните с ферментаторите пазари на въглеродни емисии са най-зрялата и потенциално доходоносна форма на въглеродни пазари за земеделските стопанства, поради което по-голямата част от въглеродните кредити, свързани с млечните продукти, се генерират от ферментатори. Няколко забележителни въглеродни пазари за проекти за смилане на млечни продукти включват: Калифорнийската програма за компенсиране на съответствието, Калифорнийската програма за нисковъглеродни горива (LCFS) и програмата на EPA за стандарт за възобновяеми горива (RFS).

Възможности, които не са свързани с храненето

Докато ферментаторите в момента предлагат най-възнаграждаващите възможности на пазара на въглеродни емисии за мандрите, има и други възможности.

Една такава възможност е производството на въглеродни кредити чрез приемането на алтернативни практики за управление на оборския тор, за да се намалят емисиите от съхранението на оборски тор. Такива практики включват инсталиране на оборудване за преработка на отпадъчни води за извличане на оборски тор в съставните му части (напр. твърди вещества, концентрирани азотни и фосфорни торове и вода), прилагане на усъвършенствани методи за компостиране (като компостиране на червеи) и/или работа със системи за твърдо сегментиране.

Друга възможност, която включва нововъзникваща серия от продукти, които правят голям бум в климатичните технологии и още по-голям бум на въглеродните пазари, е ентеричното намаляване на метана. Ентеричният метан се произвежда естествено от микроорганизми в търбуха на кравата. Кравите изхвърлят този газ, което води до един от най-големите източници на емисии на метан в млечните продукти. Този метан също има значителна неефективност при използването на фуражи, тъй като енергията, съдържаща се в метана, не се използва за производство на мляко.

Няколко компании произвеждат фуражни съставки, които могат да се смесват с дажбите на стадото, за да се борят с тези проблеми. Земеделските стопани, които хранят стадото си с тези добавки, могат не само да подобрят производителността на стадото си, но и потенциално да произведат ценни въглеродни кредити чрез доброволни пазарни регистри,  които са разработили протоколи за количествено определяне и производство на кредити от използването на такива продукти.

И накрая, някои възможности за мандрите не включват самите крави, а вместо това включват култури и почви. Отглеждането на фуражи има значителен отпечатък върху парникови газове и въглеродът може да се съхранява в почвите. Множество регистри на доброволния пазар, са разработили протоколи за производство на въглеродни кредити от подобрени практики за отглеждане и управление на почвите. Методи като оптимизиране на нивата на приложение на азотни торове и прилагане на почвени изменения (напр. микроби и биовъглища), които улавят въглерода, са само някои от многото практики, които могат да генерират въглеродни кредити в нарастващия доброволен пазар на въглеродни емисии.

Маневриране на морето от опции

Въпреки че има безброй потенциално възнаграждаващи възможности за мандрите на пазарите на въглеродни емисии, често може да е трудно да се знае откъде да се започне и има съществени съображения, които трябва да бъдат направени, преди да се вземе решение.

Какви одобрени практики мога да прилагам? Колко кредита ще генерират? Дали моята ферма е добър кандидат за дайджестер? Какво определя допустимостта за определени програми? Допустими ли са настоящите ми практики? Какви са възможностите за финансиране на проект?

Това са сложни въпроси и за щастие се появи индустрия, която да помогне на фермерите да отговорят на тези въпроси. Експертите на пазара на въглеродни емисии, често наричани разработчици на въглеродни проекти, могат да предоставят информация за всички аспекти на генерирането на въглеродни кредити, като например проучване на осъществимостта на проекта, финансиране, регистриране на проекти, мониторинг и докладване, за да се подпомогнат земеделските стопанства при навигацията на пазарите на въглеродни емисии. Всички тези фирми обаче имат свои собствени приоритети, дневен ред и бизнес модели, които може да не отговарят на всяка ферма. Както в много други аспекти на експлоатацията на млечни продукти, независимите съвети, съобразени с целите на всяка ферма, често са от решаващо значение.

Брайън Столценбург

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X