Русия прекратява зърнената сделка

Черноморските договорености по зърнената сделка на практика са прекратени от днес, 17 юли, заяви прессекретарят на Путин Дмитрий Песков. Причината е, че частта, която се отнася до Русия така и не е изпълнена. Все пак той заяви, че Москва е готова в оперативен план да се върне към реализацията на сделката.

„Когато бъдат изпълнени руските условия, тогава Русия ще се върне без забавяне към сделката“, заяви Песков, цитиран от РИА Новости.

Първоначално споразумението между Русия и Украйна бе сключено през юли 2022 г. с посредничеството на Турция и ООН. Според него може безопасно да се експортират по черноморски транспортни коридори украински зърнени храни, което дотогава бе невъзможно заради блокадата на украинските пристанища от руските военни. До сделката се стигна, след като стана ясно, че преустановяването на износа на зърно от Украйна (един от най-големите производители в света) води до глобална продоволствена криза.

Черноморската зърнена инициатива (официалното наименование на споразумението) бе за срок от 120 дни с възможност за удължаване.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X