Десислава Танева: ГЕРБ-СДС иска допълнителни 170 млн. лв от бюджета за земеделие и по-висок бюджет за МЗХ

С колеги от ПГ на ГЕРБ-СДС внесохме предложение за изменения и допълнения на проекта на Закона за държавния бюджет, съобщи Десислава Танева, председател на Комисия по земеделие в НС. Между първо и второ четене на Закона, предлагаме допълнителни 170 млн. лв. за сектор „Земеделие“, като по този начин общият ресурс ще стане 533 млн. лв.
426 млн. лв. по Временната мярка във връзка с войната в Украйна, като от тях 213 млн. лв. са утвърдени с Решение на Министерски съвет от 9 март 2023 г., а с останалите 213 000 000 лв. ще се осъществи второ плащане за годината. Така ще бъдат удовлетворени очакванията на земеделските стопани за компенсиране на увеличените производствени разходи.
Ето как са разпределение останалите средства:
20 млн. лв. е допълнителният ресурс за схеми за държавни помощи за хуманно отношение към свине и птици по предстоящи нотификации;
5 млн. лв. допълнителен ресурс за обезпечаване разходите по държавната профилактичната програма;
2 000 000 лв. допълнителен ресурс по предстояща нотификация на схемата за държавна помощ за зимни пръскания по трайни насаждения;
28 млн. лв. за инвестиционни помощи по предстоящи нотификации (в растениевъдството и животновъдството);
32 млн. лв. за минимални помощи от типа de minimis предназначени за реакция при рискови и кризисни ситуации.
8 000 000 лв за осигуряване на противоградовата защита по самолетен способ;
5,6 млн. лв за изграждане на държавна лаборатория на ГКПП Капитан Андреево.
През 2023 г. са в ход дейности по пренотификация на съществуващите държавни помощи, както и разработването на нови схеми при необходимост за периода до 2029 г., съобщи още Десислава Танева.  Трябва обаче да се отчете, че предвид ръста на инфлацията и съответно повишаване стойността на разходите за производство на селскостопанска продукция, ще е необходимо и увеличаване на бюджетите по отделните помощи, които се формират на база разходи по технологични карти, инвестиционни разходи, предоставяне на субсидирани услуги, завишената инфлация и др.
Трябва да се предвиди и прилагането на държавна помощ „Помощ за инвестиции в земеделски стопанства чрез преотстъпване на корпоративен данък” за периода 2023 – 2029 г. Тя би могла да бъде прилагана за следващ период в съответствие с новите правила на Европейското законодателство в областта на държавните помощи.
Между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет  ПГ на ГЕРБ-СДС внесе и  предложение за промяна на бюджета на Министерството на земеделието и храните.
С внесените  промени ще може да се увеличат заплатите на служителите в поне две ключови структури – БАБХ и ИАГ. Доходите на работещите там чувствително изостават от средните в системата, въпреки че е тяхна отговорността за контрола на храната за всеки българин и опазването на гората. С тези ниски доходи липсва мотивация, не влизат млади специалисти, не се изграждат експерти и слабостите се мултиплицират вместо да се отстраняват и подобряват системите. И двете структури са от болезнена обществена значимост – каква храна слага всеки на трапезата си и опазва ли се горското стопанство.
Предвиденото увеличение на доходите в тези структури е от 1.08.2023 г. Увеличението на доходите на персонала с 8 млн. лв. е за сметка на намалението на бюджетираните средства за капиталови разходи и от издръжката.
С осигуряването на необходимите средства по бюджета на БАБХ в частта „Персонал“ ще се гарантира изпълнението на дейностите във връзка с извършвания от служителите на БАБХ официален контрол за прилагането на законодателството в областта на храните и фуражите, правилата относно здравеопазването на животните и хуманното отношение към тях, здравето на растенията и продуктите за растителна защита, като същевременно ще се повиши мотивацията на служителите, респективно и резултатите от работата на служителите на БАБХ, обосновава искането за повече средства Десислава Танева.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X