Създаването на стандарт „Дестилирано в България“ при производството на етерични масла беше тема на среща в Казанлък

Създаване на стандарт “Дестилирано в България” беше тема на среща между кмета на община Казанлък Галина Стоянова, директора на Института по розата и етеричномаслените култури доц. д-р Ганка Баева и представители на сдружението на производителите на етерични масла “Дестилирано в България”. Това съобщават от пресцентъра на местната администрация. Обсъдени бяха и възможностите за партньорство между трите институции.

Стоянова запозна участниците в срещата с актуалния статут на розовото масло пред Европейската комисия, чиито намерения бяха то да бъде третирано като химически продукт и отбеляза, че по тази тема “България се обедини”, посочват от пресцентъра. Тя посочи, че през септември и октомври т.г. усилията в тази насока трябва да продължат, за да се даде възможност за преразглеждане на критериите в период от три до четири години. Кметът на Казанлък призова представителите на бранша да съдействат активно в изготвянето на аргументи в полза на запазването на етеричномаслените култури като натурален продукт.

От сдружение “Дестилирано в България” коментираха, че организацията обединява водещите преработватели на етеричномаслени култури и представиха накратко целите си, сред които е създаването на условия за устойчив и успешен бизнес в в сферата. „Преработвателят в нашия бранш има сериозна тежест за задаването на високи критерии на извличаните продукти“, посочи розопроизводителят Симеон Георгиев. От сдружението подчертаха, че се нуждаят от уеднаквяване на стандартите и наръчник за дестилация, за да се утвърди високото качество на дестилационните практики със сертификати по българските стандарти. „Дестилерията като производствена единица е в центъра на тази индустрия“, посочиха от сдружението и заявиха желание това да стане световно разпознаваема марка за България.

Доц. д-р Ганка Баева обърна внимание на научния потенциал на Института по розата и етеричномаслените култури. „Разполагаме с трима доценти, четири главни асистенти и добра лаборатория. Работим по определени специалности и участваме активно в различни научни форуми“, коментира тя.

Участниците в срещата изразиха надежда, че бъдещото взаимодействие за утвърждаване на българските етерични масла като природен продукт, който прославя България ще бъдат успешни, посочват още от общинския пресцентър. Галина Стоянова предложи туристическият район Долината на розите, който обединява 19 общини в региона, с център Казанлък, да стане член на сдружение „Дестилирано в България“ и получи съгласие от страна на сдружението.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X