Украинските пекари няма от какво да пекат хляб

Украинските пекари са загрижени за показателите за качество на пшеницата през новия сезон – поради неблагоприятното време по-голямата част от реколтата е пшеница от 3-ти и 4-ти клас, докато на полетата почти няма висококачествено зърно от 2-ри клас. За да не остане без суровини за печене на висококачествен хляб, хлебната индустрия обмисля възможността за иницииране на ограничения върху износа на хранителна пшеница от Украйна, заяви първият вицепрезидент на Всеукраинската асоциация на хлебарите (UARP) Юрий Дученко.

Пише за това propozitsiya.com , позовавайки се на на Delo.ua.

Според него към 13 юли украинските фермери са овършавали 715 хиляди тона. тона пшеница от 212 хиляди тона. хектар. Средният добив на пшеница е сравнително нисък – около 400 кг/дка. Намалението на този показател е причинено от неблагоприятни метеорологични условия, недостиг на работна ръка в селскостопанския сектор и спестявания на фермерите от торове, препарати за растителна защита и други консумативи.

Общите икономии се отразиха негативно на качеството на пшеницата от новата реколта – прибира се основно пшеница от 3-ти и 4-ти клас, от която е невъзможно да се пече висококачествен хляб.

„Прогнозата за реколтата от пшеница за 2023 г. е около 18 милиона тона, от които до 15 милиона тона са планирани за износ, докато 3-4 милиона тона са достатъчни за вътрешно потребление. Към днешна дата общият баланс на пшеницата, като се вземат предвид балансите за пренос от миналата година, не изглежда да предизвиква безпокойство. Но основният въпрос за качеството му е дали в страната има достатъчно хранително зърно, включително и 2-ри клас?“, каза Юрий Дученко.

Първият заместник-председател на UARP поясни, че в момента не говорим за недостиг на пшеница за печене на хляб, тъй като реколтата от новия сезон все още не е напълно прибрана и изнесена.

„Сега има изчисления за количеството ожъната пшеница и нейното качество. На вътрешния пазар няма проблем, цените на зърното са стабилни. На пазара също няма излишно предлагане, което би повлияло на намаляването на цените – фермерите държат реколтата колкото е възможно повече с надеждата да възстановят нормалния износ. Загрижени сме за качеството на пшеницата, която се прибира. В тази реколта почти няма зърно от 2-ри клас“.

Той добави, че за да се предотврати износът на хлебна пшеница и да не се създаде недостиг на суровини за хлебопекарната индустрия, в момента UARP обмисля възможността за сключване на меморандум с Министерството на аграрната политика и храните за контрол на обема на доставките на хранителна пшеница в чужбина.

Представителят на асоциацията заяви, че можем да говорим за ограничаване на предлагането на хлебна пшеница с установяването на определен лимит на износа й, подобно на това, което вече се правеше в предишни години.

„Меморандумът ще определи ограничения за износ, така че украинските хлебари и други производители да имат достатъчно висококачествено зърно, защото ще бъде невъзможно да се направи партида висококачествен хляб от пшеница от 4-ти и 3-ти клас. И мисля, че през август-септември такъв меморандум ще бъде издаден“, добави Юрий Дученко.

През юли 2021 г. лидерите на UARP, Millers of Ukraine Public Union и Ukrkhlibprom Association оттеглиха подписите си по Меморандума за разбирателство за максималните обеми на износа на зърно през 2021/2022 г. MY, тъй като позициите им относно максималните обеми на украинския износ на пшеница бяха пренебрегнати.

По това време също имаше възможност Украйна да изнася по-голямата част от хлебопекарната пшеница, като по този начин принуди пекарската и мелничарската промишленост да купуват по-скъпи вносни суровини.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X