Ирини Галопулу възражда бубарството в Родопите

Ирини Галопулу възражда бубарството в Родопите по най-ефективния, иновативен и устойчив начин

В родопското село Арисви вече почти 3 години, официално от 2020 работи фирмата Silkhouse Galopoulos. Това е семеен бизнес, основан от Ирини Галопулу и от нейния баща Спиридон. Става въпрос за бубарска производствена единица, която доказва че с много труд, знания, оргинални идеи и специализация, първичният сектор може да предлага работа на младите хора и да проправи пътя на други. Разговаряхме с 26 годишната Ирини, за да ни обясни как е превърнала своята идея и страст, в реално производство на коприна.

Agro24: Кога започна да се занимаваш с бубарство и защо?

Ирини Галопулу: Заедно с баща ми започнахме да отглеждаме копринени буби през 2020, официално с 5 кутии и постепенно всяка година растяхме и като фирма и като производство, тъй като изучавахме коприната като пъроначален научен материял за производство на одобрена и сертифицирана козметика, а едновременно с това произвеждахме ръчно изработени продукти. Разбира се бях стимулирана и от много малка, защото гледах как бабите ми бродират копринени изделия на стари традиционни машини.

Аз съм 4-то поколение във фермерско семейство, в което хората винаги са се занимавали с животновъдство и земеделие. Така постепенно бизнесът в областа с името и традициите Галопулос   преминава в моите ръце и навлязох динамично и оргинално бих казала в един нов сектор, този на бубарството – производството на коприна, обновявайки го като единица с един свеж и творчески дух за Гърция.

Също така съм и човек на изкуството и на културата и вярвам, че зад първоначалния производствен сектор се крие една цяла култура.

Agro24: Имаше ли бубарство в района?

Ирини Галопулу: През 1940-1950 в Гърция главно в Тракия (Родопи и Еврос), бубарските ферми бяха с малки размери до 3-5 големи стари кутии имаше всяко семейство и главно поради фабриката за коприна Цивре в Суфли, която фалира и за съжаление затвори окончателно през годините. А те специализираха в жълтата порода буби, които не са нито толкова подходящи, нито толкова доходоносни на коприна. От тогава бубарството западна главно в района на Източна Македония и Тракия, но бих казала, че и в цяла Гърция не намираш вече производство на коприна и няма начин да се използва суровината за направата на коприна… и така това бе един начин за мен да се отлича и да продължа традицията и името ни, и да избера отрасъл, който ми харесва, съчетавайки едновременно  знанията си, дипломите си с артистичния характер който имам.

Agro24: Как се е оформи за три години твоята бубарска ферма?

Ирини Галопулу: Ние започнахме с 5 кутии в една стая у дома. Самообразовах се. Изучих бубарството научно и след това реших, че трябва да преобразуваме коприната и да я използваме за козметични нужди, за да имаме добавена стойност. За това си сътрудничим с химици и агрономи. Също така влезнах като млада земеделка в програмата за подпомагане  Млади Земеделци.

В момента сме малка единица за производстно на коприна и на качествено органично отглеждане на копринени буби, но целта ни е да се развиваме. И всяка година, според едно ново проучване за коприната  на учени химици, изследователи, агрономи от Гърция и чужбина, ние добавяме производство и добив на килограм, но също предлагаме и преработката й в уникални иновативни продукти и творения.

Вече изграждаме и развиваме първото звено за бубарство и производство на коприна в Арисвис, което ще бъде и едно изложбено пространство за семинари и изложби с образователен характер за училища и асоциации (разбира се за всеки, който се интересува от изучаване на историята на коприната или иска да упражнява тази професия, защото Silkhouse Galopoulos подкрепя младите хора), може да се нарече и като «музей» …който ще е туристическа и образователна дестинация на община Родопи, фокусирана върху авангардната китайска философия, там от където произлиза коприната от царствата и според историята е най-скъпият естествен материал в целия свят. Тъй като, както е известно коприната, диамантите и кашмира са най-скъпите основни материали.

Agro24: Не сте ли срещали препядствия и проблеми по пътя си?

Ирини Галопулу: В Гърция съм обезпокоена от някои закони в областа на бубарството. Срещала съм много пречки. Първо няма фиксирана субсидия. Освен това говорим за жив организъм, който изисква специални условия за живот. Това благородно животно е много чувствителен организъм, така че мястото където се отглежда трябва да бъде хирургически стерилно. За да направя бубарството по-ефективно и да избегна проблемите от миналото, реших да се занимавам с вида Bombix Mori, а не с така наречената «жълта раса»

Копринената буба Bombix Mori е идеалната и изискана порода за производство, допринасяща за 95% от световното произвадство на буби. Развъждането може да се извършва в Гърция до 3 пъти годишно, в зависимост от условията. Ние избираме да я размножаваме в 2 цикъла годишно, през пролетно-летния сезон, за да го направим по естествения традиционнен начин.

За съжаление сме малко хора в бубарския бизнес, но не бих казала, че всички го възприемат като «един за всички, всички за един». Преживях експлоатация в много области, конкуренция и кражба на идеи, както в работата ми днес, така и в миналото, дори като жена, преживях и така наречения «снобизъм», поради младата ми възраст, тъй като основно селскостопанския сектор се счита за доминиран от мъже, дори и днес през 2023 год.

Agro24: Един такъв бизнес не изисква ли голяма площ от черничеви дръвчета?

Ирини Галопулу: Имаме около 7.000 – 7.500 дървета биологичен разсад и възнамеряваме да разширим дейноста си. За да направим един козметичен продукт, са необходими много условия, много качествена органична коприна, много проверки, много сертификати, много финансови разходи.

Не е лесно и бих казала, че е скъпо. Преди всичко обаче поставям качеството и безопасността за мен и за клиентите си, защото става дума за контакт с кожата, това е козметичен продукт.

Agro24: Какви продукти предлага Silkhouse Galopoulos;

Ирини Галопулу: Сега на нашия сайт предлагаме:

  • Копринени напръсници за ексфолиране и peeling.
  • Преди месец пуснахме пчелен крем, от собствен чист зехтин, с течна коприна и пчелен восък, направи го колега пчелар, всички съставки в него са от сертифицирани суровини. Пчелният восък е лечебен, овлажняващ, и нито един от продуктите ни няма химични съставки.
  • Копринени сапуни за дълбоко почистване с пашкули, алое и лавандула.
  • Копринени сватбени корони позлатени и посребрени, ръчно изработени.

С течение на времето естествено, ще последват и други продукти…

 Agro24: Какви са следващите ви планове?

Ирини Галопулу: Тази работа изисква много ръце и капитал. Надяваме се да направи нещо и  Министерството на земеделието и храните, защото сме принудени да взимаме яйцата от чужбина и това ни създава големи проблеми. Необходими са големи усилия, за да се осъществи цялото това начинание. Борим се за да «събудим» и нови умове, които да навлязат в областта на бубарството. Светът на коприната е магически свят, който предлага много.

Ежедневно говоря с бубари, но и с големи бизнесмени от чужбина – Китай, Индия, Франция, Италия, Америка, Англия, Индонезия и тн. Биха могли да станат много неща. За съжаление коприната толкова години е доста изостанала в Гърция и ще е трудно дори и за мен да осъществя всичките си идеи.

Agro24: В какво искаш да успееш ?

Ирини Галопулу: Бих искала да се отвори пътя на коприната, да има институционална рамка, както има за памука, за житото, за меда, да стане бубарството сектор, в който един производител има причина да влезе. Да получаваме яйца от държавата, както ставаше преди 10 години. Целта е да започнат да се създават паралелки по бубарство в държавните училищта, за да има интерес. В момента имаме малка печалба, но сме все още в началото.

Тъй като в Гърция няма текстилни фабрики, реших да използвам коприната в козметиката и в създаването на ръчна изработени изделия.

И не забравяйте: «Науката бубарство не спира никога да се развива».

Статия на www.agro24.gr

Превод от гръцки : Мирослава Скарлату

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X