Седмица след като Европейската комисия (ЕК) одобри включването на „Българско кисело мляко“ като защитено наименование за произход (ЗНП), от пресслужбата на изпълнителния орган на Европейския съюз съобщиха, че в списъка с 1648 вече защитени земеделски продукта ще бъде добавено и ‘Българско бяло саламурено сирене“.
В съобщението на ЕК е посочено, че „Българско бяло саламурено сирене“ / Bulgarsko byalo salamureno sirene е ферментирал млечен продукт, произведен от пълномаслено краве, овче, козе, биволско или смесено мляко с добавка на закваски, съдържащи Lactococcus lactis subsp. lactis и Lactobacillus casei, както и симбиотични закваски от бактериите Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, получени чрез подсирване с мая за сирене, преминали необходимата обработка, отлежали в саламура и са предназначени за консумация.
Списъкът на всички защитени географски означения може да бъде намерен в базата данни eAmbrosia. Повече информация е достъпна онлайн на Quality Schemes и на портала GIView.