Обнародвана е наредбата за разпределяне на 32,760 млн. лв. от ЕС към производителите на слънчоглед

До 5 работни дни ще започне подаването на заявления за участие в подпомагането, осигурено от ЕС

Производителите на слънчоглед, които са били допустими за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ в Кампания 2022 г. и които са регистрирани по Наредба 3 от 1999 г. като земеделски производители, ще участват в разпределянето на 32 759 650,00 лв. Това е записано в обнародваната днес НАРЕДБА № 11 от 28 юли 2023 г. за условията и реда за предоставяне на спешна финансова помощ на земеделски стопани, отглеждащи слънчоглед.

Наредбата влиза в сила от днес, 1 август.

Приемът на заявления за участие в помощта ще започне до „5 работни дни след влизане в сила на настоящата наредба и е за период от 10 работни дни“, е записано в чл. 8, ал.1.

Производителите на слънчоглед подават заявление в областните дирекции на ДФЗ, отдел „Прилагане на схемите и мерките за подпомагане“, по постоянен адрес на физическото лице или по адрес на управление на едноличния търговец или юридическото лице. До 3 дни след приключване на приема, министърът на земеделието ще може да определи ставката на подпомагане според подадените данни за площите и сумата за подпомагане.

С наредбата се разпределя помощта за България, отпусната от ЕС като спешна мярка за подпомагане на секторите на зърнени и маслодайни култури по Регламент 2023/739 от 4 април тази година. Регламентът обяви помощ и за стопаните от Полша и Румъния. Общият размер за подпомагане на трите държави бе 56,3 милиона евро.

По-късно ЕС отпусна още 100 млн. евро за стопаните от България, Полша, Румъния, Унгария и Словакия. От тази сума към България са насочени 10 млн. евро, които тепърва ще се разпределят.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X