Украинските земеделци са уплашени от европейската интеграция

Прилагането на европейските норми ще отнеме известно време и ще изисква увеличаване на инвестициите в ново оборудване и технологии. Ето защо предприятията трябва да се подготвят за факта, че производствените разходи ще се увеличат, а потребителите – за повишаването на цената на всички храни, защото тази тежест неизбежно ще падне върху раменете на всеки украинец. Това пише  propozitsiya.com .

„Държавите-членки на ЕС трябва преди всичко да използват материали, произведени в рамките на Европейския съюз: например защитно оборудване, торове, семена – всичко, споменато в ЕС, е по-скъпо от това, което се използва от украинските фермери“, обяснява Виктория Березкина, ръководител на Украинската асоциация на земеделските производители.

Друг удар за земеделските производители ще бъде неизбежното увеличение на заплатите на техните служители – все пак след пълното присъединяване на Украйна към ЕС трябва да очакваме не само свободно движение на стоки, но и на персонал. Условно професионалният тракторист ще може свободно да отиде в Полша, официално да си намери работа и да печели повече през лятото, отколкото за цялата година у дома.

Експертите обаче смятат, че в дългосрочен план всички предизвикателства, през които нашите фермери трябва да преминат, ще бъдат от полза за украинския аграрно-промишлен комплекс и за цялата национална икономика като цяло.

„Някъде, може би, очакваме намаляване на рентабилността, но това ще бъдат по-стабилни и защитени резултати. Освен това одобрените законодателни решения в бъдеще ще повлияят на производството на продукти с висока добавена стойност, което ще повлияе положително на растежа на украинската икономика“, добави експертът.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X