В Консултативния съвет по поземлената реформа – 39 членове

Решенията ще се взимат с обикновено мнозинство

Конституционният съвет по поземлената реформа в МЗХ днес проведе първото си заседание и прие правилата, по които ще работи. Съставен е от 39 участници, много повече от които са от държавната администрация – ръководители на ведомства, дирекции и отдели и около десетина браншови организации.

След около месец и половина-два ще е следващото му заседание, на което вече ще се приемат и конкретни предложения относно промяна в нормативната база.

Според ресорния зам.-министър Георги Тошев още на второто заседание браншовете могат да внесат становищата и предложенията си.

Сега поземленото законодателство е като една джунгла от нормативи, заяви след заседанието Веселина Ралчева от Българска асоциация „Биопродукти“. Според нея биологичните производители са от най-пряко засегнатите от това, защото много от тях ползват земя от държавния и общински поземлен фонд и се срещат пряко с недоразуменията. Асоциацията е готова със своите предложения за промяна, допълни тя.

Може би следващите, които са силно заинтересовани от това Законът за собствеността и ползването на земеделските земи и останала нормативна база да бъдат променяни са животновъдите. Според тях грешките в кадастралните планове са нещо, което трябва да се изчисти, очакват най-накрая да има стройна регламентация за стопанските дворове и СИЗП.

Конкретно най-спешно ги касае проблемът с достъпа до пасищата, разбира се, заяви Юлия Куюмджийска от Обединени български животновъди.  И ние сме готови с предлженията си още за следващото заседание, заяви и тя.

Държавният и общинският поземлен фонд трябва да станат инструменти за политика в земеделието, а не касички за пари, допълни Димитър Зоров от името на организацията на говедовъдите.

Дълги години в това красиво ведомство – МЗХ, се неглижира темата със земята и поземлените отношения, заяви Стефан Асенов, изп.-директор на БАСЗЗ-Българска асоциация на собствениците на земеделски земи – това продължава едни 33-34 години. Крайно време е да започнат да  се решават проблемите и да се изчистват конфликтните точки и казусите – един по един, за да бъде собственикът на земята защитен от българската Конституция, което сега не е факт.

…На наш въпрос министър Кирил Вътев отговори, че неизбежно ще привлекат добри експерти и юристи, които да бъдат в помощ на Консултативния съвет при тълкуването на казусите и взимането на решенията.

Министър Кирил Вътев добави: Не може да се търпи повече това безобразие в България хора без животни да взимат пасищата , да получават субсидия за тях и да ги преотдават на животновъдите, което е повече от порочно.

Диана Ванчева

1 COMMENT

  1. Крадец на прехода Венцислав
    Върбанов измисли закона за
    ЗАМЕНКИТЕ ! България загуби
    12 милиарда.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X