19 август – Световен Ден на картофите

Семейство Ангелови от Воденичане избра 19 август – Световен ден на картофите, за да извади своята продукция. На труд се учи и детето им.
В световен аспект, картофът е третата най-консумирана култура, след ориза и пшеницата. Над милиард души по света ядат картофи, а 1 хектар картофи може да даде от 2 до 4 пъти повече храна от зърнените култури. За отглеждането на картофите е необходима най-малко вода, в сравнение с която и да е друга основна култура.
Днес тази вкусна и евтина храна се отглежда в над 100 страни по света, но все още се среща и погрешното схващане, че се пълнее от въглехидратите, съдържани в картофите, ориза, плодовете и др. Това убеждава много хора напълно да изключат тези вкусни и здравословни храни от менюто си, въпреки че въглехидратите сами по себе си не са причина за трупането на излишни килограми.
За съжаление, площите с картофи всяка година у нас намаляват все повече. Секторът остана без обвързано подпомагане, а вече вероятно няма да присъства и в Стратегическия план за земеделие на страната ни.
Повече – следващи статии. Засега – честито на всички все още останали български картофопроизводители!
Снимки: Ера ТВ

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X