Bild: Русия, Турция и Катар подготвят ново споразумение вместо сделка за зърно

Новото споразумение между Русия, Турция и Катар, което се подготвя, се отнася до доставките на руско зърно за бедните,  предимно африкански държави, съобщава вестник Bild, цитиран от зерно онлайн.

Според него се предвижда руско зърно да бъде доставяно в бедните страни, главно в Африка, Турция да бъде организатор на доставките, а Катар да бъде спонсор, пише Bild, позовавайки се на официална кореспонденция между външното министерство и посолствата на Русия и Турция.

Според Bild новата сделка може да бъде сключена в близките дни в Будапеща.

…След като Русия спря участието си в зърнената сделка на 17 юли с обяснението, че руската част от споразумението не е изпълнена, президентът Владимир Путин не изключи възобновяване на инициативата, когато бъдат изпълнени руските условия.Сред тях са повторното свързване на Rosselkhozbank към SWIFT, възобновяване на доставките на селскостопанска техника и резервни части, премахване на забраната за достъп до пристанища и други.

На срещата на върха Русия-Африка Путин каза, че безплатните доставки на руско зърно за африканските страни могат да започнат през октомври-ноември. По-късно обаче министърът на земеделието Дмитрий Патрушев уточни, че скоро Русия ще изпрати безвъзмездно от 25 000 до 50 000 тона зърно на шест африкански държави.

След като отказа да удължи зърнената сделка, Русия предупреди, че ще разглежда всички кораби, отиващи в украинските пристанища, като потенциални превозвачи на военни товари. Редица райони в северозападната и югоизточната част на международните води са обявени за временно опасни за корабоплаване.Украйна обяви подобни мерки за кораби, пътуващи за руски пристанища.

Тази седмица The Wall Street Journal (WSJ), позовавайки се на източници, писа, че САЩ обмислят алтернативни варианти за износ на украинско зърно и проучват възможността за военна защита на корабите за насипни товари.

САЩ водят преговори с Турция, Украйна и съседните страни. Според изданието до октомври Киев ще изнася 4 милиона тона зърно на месец по река Дунав, повечето от които ще бъдат транспортирани по река и Черно море до румънски пристанища, а след това и до други страни.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X