Украйна: Световната продоволствена сигурност е невъзможна без украинско зърно, ЕК да компенсира 30 евро на тон за логистика

Решението за компенсиране на Европейската комисия за логистичните разходи за транспортиране на селскостопански продукти от Украйна до морските пристанища на Германия, Италия, Латвия, Литва, Хърватия, Словения и Холандия ще подобри възможностите за непрекъснат износ на украински селскостопански продукти. Невъзможно е да се гарантира световната продоволствена сигурност без украинско зърно, заяви първият заместник-министър на аграрната политика и храните на Украйна Тарас Висоцки.

Според него заради блокираните черноморски пристанища разходите за транспортиране на украинско зърно до далечни европейски пристанища са много скъпи за земеделския производител. А по-нататъшната доставка на селскостопанска продукция от тези пристанища в страните от Африка, Азия и Близкия изток е нерентабилна за украинския аграрен.

„Министерството на аграрната политика и правителството призоваха Европейската комисия да компенсира разходите за логистика на украинските фермери в размер на 30 евро на тон. Предоставянето на такива субсидии, които ще се изплащат само при доставка на продукти до далечни европейски пристанища, ще подобри износа, включително положително въздействие върху транзита през Полша, Унгария, Словакия и България“, каза Тарас Висоцки.

Първият заместник-министър отбеляза също, че Украйна се е обърнала към Турция, ООН и други международни партньори да осигурят износа на украинско зърно.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X