USDA: Доходите на земеделските стопанства ще спаднат с 23% през 2023 г.

Министерството на земеделието на САЩ (USDA) прогнозира, че националният нетен доход на земеделските стопанства ще намалее с близо 23% през 2023 г., от рекордно високото си ниво от 2022 г. Този спад се дължи на редица фактори, включително нарастващите цени на суровините, по-ниските добиви на култури и увеличаването на търговските ограничения.

Повишаването на цените на суровините като торове, пестициди и горива натежа силно върху производствените разходи на земеделските стопани. По-ниските добиви, дължащи се на различни фактори като екстремни метеорологични условия и болести, също са допринесли за по-ниски приходи. И накрая, увеличаването на търговските ограничения, като санкциите, наложени на Русия, ограничиха износа на селскостопански продукти и доведоха до по-ниски цени.

Американският селскостопански сектор е изправен пред предизвикателства през 2023 г. Очаква се американските фермери да се сблъскат с трудна година през 2023 г., тъй като по-ниските цени на суровините и по-високите производствени разходи ще свият печалбите им.

По-ниските цени на земеделските продукти  са резултат от няколко фактора, включително нарастващите запаси, по-слабия глобален растеж и нарастващото предлагане от други страни. По-високите производствени разходи, от друга страна, са резултат от нарастващото търсене на селскостопански продукти, недостига на ресурси и нарастващите разходи за енергия.

Предизвикателствата, пред които са изправени американските фермери, ще имат отражение върху цялата икономика. Земеделските стопани са важни потребители на други стоки и услуги, а по-ниските постъпления ще доведат до намаляване на търсенето на тези продукти. Това ще доведе до загуба на работни места и забавяне на икономическия растеж.

Предизвикателствата, пред които са изправени американските фермери през 2023 г., са значителни. Правителствата имат роля в подкрепата на земеделските стопани и намаляването на въздействието на тези предизвикателства върху икономиката.

Очаква се спадът в нетния доход на земеделските стопанства да окаже значително влияние върху земеделските стопанства в САЩ. Земеделските стопани ще трябва да се справят с увеличени разходи и по-ниски цени, което може да доведе до намалени печалби и затруднения при обслужването на кредитите им.

Очаква се Конгресът да изготви нов законопроект за селското стопанство през есента, който може да включва мерки за подпомагане на фермите да посрещнат предизвикателствата, пред които са изправени. Земеделските групи призоваха Конгреса да увеличи финансирането за програми за предпазна мрежа, като застраховане на реколтата, и да предприеме стъпки за насърчаване на международната търговия.

Ето някои от основните ефекти от намаляващия нетен доход на земеделското стопанство:

  • Намаляване на печалбите за земеделските стопани
  • Трудности при обслужването на кредитите
  • Намаляване на инвестициите в земеделските стопанства
  • Повишаване на цените на хранителните продукти за потребителите

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X