Великотърновски пчелари избраха Източните Родопи за своя бизнес

Изкарват био манов мед и печелят десетки клиенти   

Семейният бизнес с пчелния био манов мед на производители от Велико Търново започва от преди 18 години. В него са включени Енчо Енев и брат му Добромир. Съпругата на Енчо Кристина Бранкованова пък се грижи за визията на бурканчетата с мед, рекламата и маркетинга им. Фамилията произвежда три вида суров пчелен мед – манов, билков и смесен. Предлагат стоката си на клиенти от цялата страна по Фермерски пазари и фестивали.


„Всичко започна преди години. Мъжът ми Енчо е програмист, заедно с него правихме уебсайтове. Но… израстнал  на село, свикнал и с друг вид работа, предпочете да не стои на едно място и започна с няколко кошера, като хоби. С течение на времето ги увеличи. Последните няколко години кошерите ни са преместени в Източните Родопи, в райна на Ивайловград, близо до границата. Защитени зони има в близост по НАТУРА 2000. Няма земеделие, няма замърсявания. Богат район с разнообразие от ботанически растения, основно. Добиваме предимно манов мед“, разказва Кристина. Допълва, че 20-те пчелина с няколкостотин кошера са разположени в пресечена местност – дъбови гори. А именно вределите по дърветата са тези, които помагат да се образува сокът, който пчелите събират и правят манов мед. Той е с високо съдържание на минерали, ензими, аминикоиселини, т.е. най-доброто – подсилва организма на човек с полезни вещества.

„Нарекохме бранда си „Дива гора“, защото районът е такъв, див, няма туристи, чист е. Затова сме и биосертифицирани. Аз съм графичен дизайнер и сама разработих бранда. Предлагаме само мед засега. Имаме запитване и за други пчелни продукти. Идеята е за в бъдеще да се погрижим и за това. Двете ни дъщери на 13 и 18 години също се включват в семейния бизнес, особено когато вадим меда. Интересно им е. Голямата ни дъщеря знае много за пчелите. Идеята е след време тя да се занимава с ваденето на пчелно млечице“, усмихва се нежната половинка на Енчо.

Фамилията смята след време да предлага на клиентите си и перга, и восъчни свещи. Справя се сама, няма наети работници.

„Пчеларството е един от най-трудните в момента бизнеси, според мен. За разлика от предишни години, когато имаше ливадна паша. Затова преместихме кошерите в друг район. Имаме по-малък добив, но по-качествен. Трудно е наистина. Изкупните цени на едро са много ниски. Много колеги се отказват. При нас е трудно и откъм достъп до мястото ни. Трябва високо проходим автомобил. Става много горещо, до 40 градуса, има стършели, змии. Държавата ни подпомага със субсидии, но те не са чак толкова много, както е не идват навреме при стопанина. Но каквото ни отпускат, все е нещо. Основно се справяме сами. Затова предпочитаме директен контакт с клиентите, не предлагаме на едро мед“, обяснява Кристина.

Тази пчеларска година не е добра за семейството, заради студеното и дъждовно време през пролетта. Каквото са събрали пчелите, са го изконсумирали, затова и добивите са ниски. Само манов мед са успели да извадят.

„Ние предлагаме т.нар. суров мед – непреработен, нещателно филтринан, ненагрят, за да се запазят ценните му вещества. Това е медът в най-натуралното му състояние. Центрофугираме и слагаме в бурканите. Когато кристализира не го загряваме, за да го втечним. Често казвам на клиентите, че медът не е лекарство в този смъсил, в който го въприемат хората. Той не лекува болести, но е една много добра здравословна храна. Трябва да се приема с цел превенция на болестите целогодишно и с цел да се снабди организмът  с ценни вещества. Ние имаме ниска култура на консумация на мед. А имаме прекрасен мед в нашата държава“, допълва още младата жена.

Освен доволни клиенти из цялата страна и редица участия по фестивали и фермерски пазари, фамилията може да се похвали и с още една престижна награда, тази от 2021 година от Международния конкурс за мед в Лондон. Жури от специалисти опитва на сляпо мед от цял свят и въз основа на органолептичен и лабораторен  анализ присъжда на „Дива гора“ златен медал за продукта му от горски билки и мана.

Креми Попова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X