Украйна заплаши със съдебни действия ЕС, ако ограниченията върху зърното се проточат

Украйна заплашва да съди Брюксел и страните членки на ЕС в Световната търговска организация, ако не успеят да премахнат ограниченията върху износа на селскостопански продукти за блока този месец.

Износът на зърно от страната – основната й търговска стока – понастоящем е забранен на пазарите на Полша, Унгария и три други страни от ЕС по силата на споразумение, сключено с Европейската комисия по-рано тази година, за да защити фермерите от притока на по-евтина продукция от разкъсания от войната съсед.

Пренасищането, предизвикано от руската инвазия в Украйна и блокадата на традиционните черноморски експортни маршрути на страната, вби клин между Украйна и държавите от източния фронт на ЕС, които са сред най-силните поддръжници на военната съпротива на Киев.

Ограниченията, вече удължени веднъж, трябва да изтекат на 15 септември. На фона на спекулациите, че председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен ще ги остави да изтекат, Полша и Унгария заплашиха да наложат свои собствени едностранни забрани за внос, в нарушение на общите търговски правила на блока.

„С пълно уважение и благодарност към Полша, в случай на въвеждане на каквито и да било забрани след [15 септември], Украйна ще заведе дело срещу Полша и ЕС в Световната търговска организация“, заяви Тарас Качка, заместник-министър на икономиката на Украйна, пред „Политико“.

Киев твърди, че ограниченията нарушават споразумението за свободна търговия между ЕС и Украйна от 2014 г.

Коментарите на Качка подкрепиха предупреждението тази седмица от Игор Жовка, старши помощник на президента Володимир Зеленски. Ако Брюксел не успее да действа срещу страните, които нарушават търговското споразумение, Киев „си запазва избора на правни механизми за това как да реагира“, каза Жовка пред Интерфакс-Украйна.

Украинското външно министерство заяви, че Киев си запазва правото да започне арбитражно производство съгласно споразумението си за асоцииране с ЕС или да се обърне към СТО.

„Не възнамеряваме да отвръщаме незабавно предвид духа на приятелство и солидарност между Украйна и ЕС“, обясни Качка. Но, добави той, системната заплаха за украинските интереси „ни принуждава да внесем този случай в СТО“.

Предупреждение за кризи

Руската агресивна война и частична окупация намали производството на зърно в Украйна наполовина в сравнение с преди войната, докато оттеглянето на Москва през юли от сделката с посредничеството на ООН, позволяваща безопасно преминаване на някои морски износи, предизвика опасения, че подкрепяните от ЕС експортни коридори няма да могат да се справят.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X