Данни на ДФЗ към днес: Колко пари са платени досега на фермерите, колко остават

От 1 януари 2023 г. до днес по схемите за предоставяне на Държавни помощи са изплатени общо  294 615 184 лв.

Изплатената сума по директните плащания от 16 октомври 2022 г. до днес е 1 965 304 956 лв

За да има идеална яснота за обществото и то да знае защо са протестите,  за да има чиста фактология, и никой да не се сърди на никой, е редно да се знае колко още средства се полагат на земеделските производители и следва да им се изплатят, но са забавени.

Освен продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната, те очакват изплащане до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

Очакват незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на производителите със 100 % пропаднали площи.

Очакват да се осигурят средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

Очакват облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

Хубаво е всичко да се знае в цифри. Затова молим да бъдат поднесени от правителството, МЗХ, ДФЗ.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X