Украйна въвежда механизъм за проверка на износа на селскостопанска продукция за пет съседни страни

Премиерът на Украйна Денис Шмихал заяви, че на 26 септември е подписана резолюция за въвеждане на механизъм за проверка и одобряване на 4 групи украински селскостопански стоки за пет съседни страни. Украйна подготвя съответните документи с Румъния и България.

„Тези страни не са нарушили търговските правила на Европейския съюз и Споразумението за асоцииране и не са наложили едностранни ограничения. Благодаря ви за това, Украйна много цени отговорното партньорство“, каза Денис Шмихал.

Ръководителят на украинското правителство подчерта, че за да се реши зърнената криза, Украйна е представила механизъм за проверка и разрешаване на четири вида селскостопански продукти, който е бил подкрепен от Европейската комисия. На 28 септември ще се състои поредното заседание на Координационната платформа за износ и транзит, на което се планира финализиране на постъпилите предложения.

„4 страни са изработили украински план, изразили са конструктивни коментари и предложения и са готови за обсъждане. И само една държава е против. Уви… Нямаме нито логично, нито икономическо обяснение за това“, каза премиерът.

 

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

interagri 1/11/23

Последни новини

X
X