Износът на украински слънчоглед през септември се е удвоил спрямо август

През септември 2023 г. износът на слънчоглед от Украйна възлиза на малко над 12 хиляди тона. тона, което е два пъти повече, отколкото през август. Тази цифра обаче е с 93% по-ниска от обема от септември миналата година.

Това съобщиха анализатори от APK-Inform.

Основните обеми на доставките са в посока Молдова (около 41%) и Турция (31%) и само 4% – към България.

Миналата година, през септември, България беше един от основните вносители на украински слънчоглед – в тази посока бяха изнесени около 74 хиляди тона.

APK-Inform Инфографики
APK-Inform Инфографики

Въпреки това, след като Европейската комисия отмени ограниченията върху вноса на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица в пет европейски страни, България забрани вноса на слънчоглед от Украйна до края на ноември 2023 г.

„В същото време възраждането на това маслодайно семе на украинския експортен пазар до известна степен подкрепи вътрешните цени, които вече започнаха да се възстановяват след значителен спад в началото на новия сезон. Въпреки това основните купувачи на слънчогледово семе в Украйна все още са местни преработвателни предприятия“, казва Свитлана Киричок, анализатор на пазара на маслодайни култури в APK-Inform.

Експортно ориентираните компании създават допълнителна конкуренция на пазара, но това е по-характерно за южните и западните райони.

Този сезон, за първи път в историята на индустрията, анализаторите се сблъскаха със ситуация, в която не видяха марж за производителите на маслодайни семена.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X