Пореден сериозен спад на пазара на нова земеделска техника

Лидери при тракторите са John Deere – със 190 продадени машини за първите 9 месеца на годината, а при комбайните – Claas – с 49 регистрирани машини

Регистрациите на нови селскостопански трактори и зърнокомбайни до месец септември у нас продължават да вървят надолу след спада от първото шестмесечие на годината. Данните също показват понижение при регистрациите на телескопични товарачи спрямо същия период на миналата година. Това сочат най-новите данни от традиционната справка на Контрол и техническа инспекция към Министерство на земеделието и храните за новите регистрирани машини у нас през третото тримесечие на годината.

Според данните, новите колесни трактори, регистрирани от началото на годината, са 984. Това означава 162 трактора по-малко спрямо същия период на миналата година, което отговаря на намаление с 14,14 процента. Интересно е да се отбележи, че за първите 9 месеца на 2022 г. регистрациите на нови трактори са отбелязали ръст от 30,52 процента спрямо същия период на 2022 г.

Регистрациите на зърнокомбайни са били 149, или с 46 по-малко (-23,59 процента) от броя им през януари-септември 2022 г. През първите девет месеца на миналата година регистрациите на зърнокомбайни са отбелязали ръст от 35,42 процента, а спадът от последните две тримесечия е първи от две години насам.

Телескопичните товарачи този път не успяха да продължат положителната тенденция, която поддържаха от второто тримесечие на 2022 г. През третото тримесечие на настоящата година са регистрирани 262 машини, или с 5,76 процента по-малко спрямо същото тримесечие на 2022 г., когато са били 278.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

interagri 1/11/23

Последни новини

X
X