Ефективност на водата и хербицидите

Калциевите, магнезиевите, натриевите, железните и калиевите катиони във водата на пръскачката се свързват с хербицидни молекули, като глифозат, което значително намалява тяхната ефективност. Какво ще помогне за коригиране на ситуацията? Както се прави в Канада.

„Надявам се, че съм доста добър в агрономството“, казва Клинт Юрке, директор по агрономия в Канадския съвет по рапица и фермер в Лойдминстър, Саскачеван. — Сам правя теренни проучвания, следя цените и си поставям цели. Но тествал ли съм водата, която използвам в пръскачката си преди? Не, защото хербицидите си вършеха работата. Въпреки това, след като разговарях с колега, все пак взех проба от местния общински кладенец, откъдето вземам вода, за да приготвя разтвор на хербицид, и я изпратих в лабораторията. Оказа се, че водата е пренаситена с катиони.

Защо това е важно? Тестването на  водата може да бъде от ключово значение за поддържане на ефективността на глифозат, глуфосинат, както и други агрохимикали, включително 2,4-D. Катионите, които трябва да бъдат наблюдавани във водата на пръскачката, включват калций, магнезий и натрий, както и желязо и калий. Тези положително заредени йони се свързват с отрицателно заредени хербицидни молекули, което прави молекулите почти безпомощни за борба с плевелите. Колкото повече катиони, толкова повече хербицидни молекули се губят.

Твърдата вода има високо съдържание на калциеви и магнезиеви катиони. Електрическата проводимост на водата е общ показател за съдържанието на соли, включително натриевия катион. Мартин Кар, мениджър агрономия в WinField United, която предлага услуги за тестване на вода, обяснява: „Вземете например калций и глифозат. Калцият има заряд плюс два, докато глифозатът има заряд минус един. По този начин всеки калциев катион в твърда вода може да се свърже с две молекули глифозат. Това създава нова молекула, наречена калциев глифозат. Калциевият глифозат е по същество камък. Растенията не могат да го погълнат. Растенията не могат да ядат камъни.“

Воден тест, проведен от Юрко, показа обща проводимост от 2246 микросименса на сантиметър (μS / cm) и твърдост от 778 милиграма на литър еквивалент на калциев карбонат. И двата резултата са високи. Вода с проводимост над 500 μs/cm може да започне да влияе на ефекта на хербицида. Ако проводимостта е под 500 μs/cm, водата вероятно е подходяща за пръскане.

Що се отнася до твърдостта, Кар казва, че „след като влезете в този диапазон, 150 до 300 части на милион, тогава започваме да виждаме връзка с пестицидите. Колкото по-висока е твърдостта, която имате, толкова по-лош е резултатът.“

 Тестването на спрей вода може да бъде от ключово значение за поддържане на ефективността на глифозат, глуфосинат и други агрохимикали, включително 2,4-DВисоките дози хербициди, като глифозат, неутрализират високото съдържание на катиони, дори ако половината от молекулите са свързани, но увеличаването на дозата не е добро решение заради резистентността, добавя експертът.

Той би искал фермерите да се съсредоточат върху резервоарни смеси с множество начини на действие и да обърнат внимание на общата препоръка за пречистване на водата – амониев сулфат.

Амониевият сулфат се разтваря във вода, за да образува амоний и сулфат. Отрицателно заредените сулфатни йони се свързват с катиони, така че те не могат да взаимодействат с молекулите на хербицидите. Положително заредените амониеви йони се свързват с глифозат, за да образуват амониев глифозат, ефективен хербицид.

„Растенията го абсорбират, „мислейки“, че получават доза амоняк, така че контролът не е намален“, казва Кар.

Има обаче изключение за 2,4-D аминовата сол – амониевият сулфат не работи с това вещество, така че се препоръчва нейоногенно повърхностноактивно вещество в размер на един литър повърхностноактивно вещество на 1000 литра вода.

При пръскане в запрашени условия дозата амониев сулфат се увеличава, тъй като прахът на повърхността на листата съдържа катиони, които могат да свържат молекулите глифозат, преди да влязат в листата. „Често, точно зад пръскачката, която вдига много прах, ще намерите жизнеспособни плевели“, отбелязва експертът.

Редът на смесване трябва да се спазва при добавяне на балсама за третиране на водата в пръскачката. Кондиционерът започва да работи първо за свързване на катионите. След това идва хербицидът.

 Редът на смесване трябва да се спазва при добавяне на балсама за третиране на водата в пръскачката. Кондиционерът започва да работи първо за свързване на катионите. След това идва хербицидътСмята се, че добавянето на амониев сулфат е по-добро от другите практики, тъй като фермерите използват по-малки обеми вода, карбамид, амониев нитрат и подкислители, за да намалят въздействието на водата с високо съдържание на катиони.

„По-малък обем вода намалява ефекта на водните катиони върху молекулите на глифозата, но не го препоръчвам“, казва Кар. „Дните на пръскане на чист глифозат вероятно са приключили и устойчивостта на плевелите към глифозат се превръща в нарастващ проблем. Намаляването на обема на водата вече не се счита за приемливо, тъй като при по-малки обеми вода сместа в резервоара е по-малко ефективна.

Карбамидният амониев нитрат (UAN) доставя амоний, който може да се свърже с глифозат, за да поддържа производителността, но не съдържа сулфат, който се свързва с катиони.

Понижаващите рН на водата подкиселители неутрализират хербицидния заряд, което ги прави по-малко вероятно да се свързват с катиони, но това е риск. Някои хербициди, които обикновено се смесват с глифозат, могат да изпаднат от разтвора и да запушат пръскачката, ако рН стане твърде ниско.

Накрая специалистът отбеляза, че катионите не са единственият проблем с качеството на водата за пръскане. Утайките и органичните вещества могат да деактивират активни вещества като дикват, паракват, глифозат, дикамба и бромоксинил.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X