Министър Вътев и американският съветник по земеделие за Източна Европа Левин Флейк обсъдиха стокообмена със селскостопански продукти

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и Левин Флейк, регионален съветник по земеделие за Източна Европа, отговарящ за България, Румъния, Полша и Балтийските страни в посолството на САЩ във Варшава, обсъдиха възможностите за увеличаване на стокообмена със селскостопански продукти на среща МЗХ. В срещата участваше и заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев.

Министър Вътев посочи, че сериозен експортен потенциал имат произведените в България вина, висококачествен пчелен мед, сирена, трюфели и продуктите, които  са произведени на основата на  розово масло.

Коментиран бе въпросът за актуалната ситуация на зърнените пазари, включително в Черноморския регион, и транзитът на селскостопанска продукция от Украйна за страните, които са нуждаят от нея.

На срещата бяха дискутирани и възможностите за обмяна на опит и иновационни технологии в сферата на селското стопанство, насочени към опазване на околната среда и преодоляването на ефекта от климатичните промени. „Обменът на знания и иновации трябва да доведе до по-голям стокооборот между двете държави“, отбеляза заместник-министър Александър Йоцев.

Левин Флейк информира за развитието на високотехнологичното производство на възобновяем дизел от соя и предимствата на тази технология, както и за тенденцията за намаляване на цената на соевия шрот.

„България има сериозни традиции в аграрната наука, която може да даде решения както в посока намаляване на въглеродните емисии, така и за адаптиране към климатичните промени“, каза в заключение министър Вътев.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X