Дребните фермери произвеждат 1/3 от храната в света

Дребните земеделски стопани, които обработват по-малко от 2 хектара, произвеждат 1/3 от храната в света, според ново проучване на ФАО

Пет от шест ферми в света се състоят от по-малко от два хектара, обработват само 12% от цялата земеделска земя и произвеждат около 35% от храната в света, според проучване, публикувано в World Development.

Приносът на дребните земеделски стопани към предлагането на храни варира значително в различните страни, като делът достига 80% в Китай, а най-ниските стойности са регистрирани в Бразилия и Нигерия. Анализът подчертава значението на подобрените и хармонизирани данни, за да се получи по-подробна и точна картина на селскостопанските дейности за политиците.

Наложително е да избягваме да използваме термините семейни ферми и малки ферми като алтернатива. По-голямата част от семейните ферми са малки, но някои са по-големи и дори много големи“, казва Марко Санчес, заместник-директор на отдела за икономика на агрохраните на ФАО и съавтор на статията със Сара Лоудър и Рафаеле Бертини, който е бил с ФАО по време на изследването.

През 2014 г. друг доклад на ФАО изчисли, че девет от 10 от 570-те милиона ферми в света са семейни ферми и произвеждат около 80% от храната в света. Новото изследване „Кои ферми изхранват света и са станали по-концентрирани култури?“ – твърди, че изяснява размерите на фермите.

Всъщност по света има повече от 608 милиона семейни ферми, заемащи между 70 и 80% от земеделската земя в света и произвеждащи около 80% от световната храна по стойност. Новото изследване дава оценки за размера на стопанствата: около 70% от всички стопанства, работещи само на 7% от цялата земеделска земя, са по-малко от един хектар, докато други 14% от стопанствата, които контролират 4% от земята, са между един и два хектара, а други 10% от всички стопанства. С 6% от земята, тя е между два и пет хектара.

Междувременно най-големият 1% от фермите в света – повече от 50 хектара – управлява повече от 70% от световната ферма, като близо 40% от земеделската земя се намира във ферми, по-големи от 1000 хектара.

Защо е важно да знаем размера на фермата

Точното познаване на размерите на фермата е от особено значение за международните организации и политици, насочени към разработване на публични политики и инвестиции в подкрепа на семейното земеделие, увеличаване на производителността на дребните земеделски стопани и подобряване на поминъка в селските райони, както се препоръчва от Десетилетието на ООН за семейно земеделие 2019-28.

Те също така допринасят за повишаване на осведомеността относно положението на средните и големите земеделски стопанства, чиято роля също е от решаващо значение за постигането на цели за устойчиво развитие 1 (изкореняване на бедността), 2 (нулев глад), 10 (справяне с неравенствата) и 12 (постигане на по-устойчиви модели на производство).

Разбира се, големите регионални различия подчертават значението на общите нива на икономическо развитие. Размерът на стопанствата обикновено се увеличава със средните нива на националния доход, като 99% от стопанствата в страните с високи доходи имат повече от пет хектара в сравнение със само 28% в страните с ниски доходи.

Малките стопанства заемат много по-голям дял от земеделската земя от средното за света в региони като Южна Азия и Африка на юг от Сахара.

Размерът на стопанството не винаги е свързан с производството на специфични продукти. Например в Монголия фермите, които не са собственост на домакинства, но са организирани като бизнес единици и организации, представляват 90% от производството на пшеница. В Танзания има само няколко големи ферми, които заемат 7% от земеделската земя, но са отговорни за 80% от производството на пшеница в страната и 63% от чая.

По същия начин промените в размера на стопанството трябва да се разбират в местен контекст. Например, увеличаването на средните стопанства в Замбия изглежда се дължи на градските наемни работници, а не на малките собственици, които увеличават земята под техен контрол. Интересното е, че се наблюдава увеличение на броя на малките стопанства в Бразилия и Съединените американски щати – и двете селскостопански електроцентрали – въпреки че делът на обработваемата земя, контролирана от големите ферми, се е увеличил.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X