Румъния строи ново пристанище на Черно море

Румъния ще има ново пристанище на Черно море. То ще бъде построено, за да облекчи натоварването на пристанище Констанца, предизвикано от усложненията заради войната в Украйна, съобщава „Диджи24“.

Новото пристанище ще е с площ 33 хил. квадратни метра и ще бъде разположено на брега на канала Поарта Алба – Мидия Наводари. То ще улеснява акостирането и разтоварването на кораби, превозващи стоки. В момента плавателните средства прекарват дни в митницата, за да преминат контрол.

„Новото пристанище е необходимо, тъй като през последните години това в Констанца е много търсено и ТИР-овете, превозващи различни стоки, особено зърнени храни, стоят на безкрайни опашки по няколко дни“, отбелязват експертите.

На 25 км от канала властите искат да разширят друго пристанище, наречено Луминица, за да увеличат обема на стоките, преминаващи транзитно по вътрешните водни пътища. Двата проекта струват над 200 милиона леи (80 милиона лева) и се финансират от ЕС. Работата по първия вече е започнала.

Румънското черноморско пристанище Констанца е транспортирало рекордните 29.4 милиона тона зърно през първите десет месеца на годината, като доставките от Украйна са 40% от това количество, информираха в сряда пристанищните власти, цитирани от „Ройтерс“.

Констанца се превърна в най-големия алтернативен маршрут за износ на Киев, след като черноморските украински пристанища бяха блокирани, а след това и бомбардирани от руската армия от началото на войната, като зърното пристига с камиони, влакове или баржи по Дунав.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X