24 договора за напояване, финансирани по ПРСР, ще увеличат поливните площи с 200 000 дка

За първи път „Напоителни системи“ ЕАД става бенефициент по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на подписването на 24 договора за напояване с изпълнителния директор на „Напоителни системи“ ЕАД Снежина Динева. Общата стойност на одобрените проектни предложения по подмярка 4.3 „Подкрепа за инвестиции в инфраструктура, свързана с развитието, модернизирането или адаптирането на селското и горското стопанство“ от Програмата за развитие на селските райони за периода (ПРСР 2014-2020 г) е над 112,3 млн. лв.

Финансовата помощ, предоставена по проектите, е в размер на 100% , от тях 75 % се съфинансират от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и 25% от националния бюджет.

Той обясни, че целта на инвестиционните проекти е да се гарантира ефективното използване на водните ресурси чрез въвеждането на нови и съвременни технологии. Те ще доведат до реално намаляване на загубите и консумацията на вода в селското стопанство, както и до повишаване на конкурентните предимства на сектора в страната.

„Включените дейности са за реконструкция, рехабилитация и възстановяване на съществуващи хидромелиоративни съоръжения за напояване, чрез които ще бъде осигурен достъп до услугата „доставка на вода за напояване“ на редица земеделски производители в цялата страна. Проектите ще се изпълняват на територия обхваната от 14 от клоновете на „Напоителни системи“ ЕАД.“, каза още министърът. Това са Долен Дунав, Тополница, Шумен, Видин, Горна Тунджа, Мизия, София, Среден Дунав, Средна Тунджа, Бургас, Марица, Струма-Места, Хасково и Черно море.

Министър Вътев допълни, че проектите трябва да бъдат завършени през втората половина на 2025 година. Той подчерта, че изпълнението на дейностите е фокусирано основно върху възстановяването на съществуващата линейна инфраструктура и съоръженията към нея. Тяхното изпълнение ще допринесе за повишаване на ефективността при използването на водите за напояване, увеличение на поливните площи в страна и развитието на поливното земеделие в контекста на адаптирането към климатичните изменения.

„Реализирането на проектните предложения се създава на възможност за земеделските производители за увеличаване на поливните площи с минимум 200 000 дка“, каза Снежина Динева. Тя допълни, че се предвижда и постигне потенциална икономия на вода минимум с 50%.

Министър Вътев припомни, че до момента в страната са изготвени три стратегии за хидромелиорации и напояване, от които нито една не е стартирала за реализация.

Заместник-министър Таня Георгиева, която е и ръководител на Управляващия орган на ПРСР 2014-2020 г., беше категорична, че напояването е стратегически приоритет за страната ни. „Той намира отражение както в ПРСР 2014-2020 г., така и в Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони. В новия програмен период 2023-2027 г. се включват интервенции, които да продължат да подпомагат модернизацията и инвестициите за напояване както за земеделските производители така и за съоръженията на „Напоителни системи“, акцентира заместник –министърът.

Заместник-министър Тошев съобщи, че поради необходимостта от актуализиране на баланса на поливните площи в България, МЗХ е инициирало възлагане на новото им преброяване. То ще стартира в началото на следващата година и няма да бъде еднократен процес за няколко месеца, а може да продължи година или две. „За тази дейност сме предвидили в бюджета на МЗХ 5 млн. лева. След това предстои данните да се нанесат в кадастъра, основните съоръжения и канали, което е изключително важно, за да има действаща стратегия за напояване“, поясни той.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X