Ситуацията на световния пазар на царевица оказва натиск върху цените

Световното увеличение на запасите от царевица оказа силен натиск върху цените през последните няколко месеца. Натискът ще продължи поне до началото на 2024 г., когато началото на Ел Ниньо може да промени тенденцията.

След три години на напрежение световните запаси от царевица се повишиха значително и това би трябвало да окаже натиск върху цените през 2023/24 година.

Това на първо място се дължи на потвърдена рекордна реколта в Бразилия, която след преоценките от последните няколко месеца сега се оценява на 137 милиона тона, в сравнение със средно 98 милиона тона през последните пет сезона. Бразилската царевица е силно конкурентна, особено на азиатските пазари, където Китай превърна Бразилия в един от основните си доставчици на царевица, откакто двете страни подписаха споразумение за селското стопанство през 2022 г.

Перспективата за много добра реколта в САЩ също оказва натиск върху цените на царевицата. Тъй като площите с царевица се увеличават силно (35,2 милиона хектара) в сравнение с 2022 г. и добивите са над средните, реколтата в САЩ трябва да бъде втората най-добра в историята, с 384 милиона тона. Следователно запасите от царевица в САЩ се очаква да се възстановят до 56 милиона тона, което е с почти 20 милиона тона повече от предишния сезон. Перспективата е още по-негативна за цените, тъй като на царевицата в САЩ липсва експортна конкурентоспособност на азиатските пазари в сравнение с бразилската царевица, но и в сравнение със зърнените култури.

И накрая, тенденциите в цените на царевицата в Европа също бяха повлияни от ситуацията в Украйна. След приключването на сделката за зърнения коридор през юли украинският износ беше пренасочен към сухопътните и дунавските пристанища, което доведе до значително увеличение на товарите. На този фон ЕС затвърди позицията си на първи изход за украинските зърна, особено след като на 15 септември Европейската комисия обяви края на мерките за инспекция, които бяха в сила в граничните страни (Полша, Румъния и др.).

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X