АЗПБ подкрепя протестните действия на животновъди и производители на оранжерийна продукция

социацията на земеделските производители в България (АЗПБ) ще подкрепи протестните действия на животновъди и производители на оранжерийна продукция, съобщават от асоциацията.

„Когато протестите през есента стигнаха под прозорците на властта, беше подписан Меморандум, документ, с конкретни ангажименти с които властта се ангажира и който трябва да спаси сектора, най-вече секторите плодове, зеленчуци и животновъдство! Най-уязвимите сектори. До днес не са изпълнени част от обещаните плащания! Категорично подкрепяме основателните искания на този протест и настояваме за незабавно изплащане на остатъка от парите на всички земеделски стопани, независимо от различните прагове за подпомагане!“, коментира Венцислав Върбанов, председател на УС на АЗПБ.

Протестът на животновъдите и оранжерийните производители ще стартира утре под прозорците на Министерство на земеделието и храните в 10,30 ч. Организатори на протеста са Обединени български животновъди, Национален съюз на говедовъдите в България, Институт на жените, Асоциация на биволовъдите в България, Национална асоциация на оранжерийните производители.

Основните искания на стопаните са да бъде спасено производството им, като бъдат спазени ангажиментите, записани в меморандума, подписан през октомври със земеделските стопани. Те настояват да се заложи в бюджета за 2024 г. държавна помощи за компенсиране последиците от войната в Украйна и необходими средства по De minimis, както и да се увеличат ставките за обвързаното подпомагане и по преходната национална помощ на миналогодишното ниво. Сред исканията са и фермерите, които не са получили средствата за компенсации за последиците от войната в Украйна, за миналите траншове, да им бъдат изплатени своевременно.

Протестът на животновъди и оранжерийни производители се предвижда да стигне и до Министерски съвет.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X