Здравето на дърветата зависи и от торенето

С характерни симптоми дърветата подсказват, кой от елементите не им достига или кой е в излишек. При оптимално и балансирано торене с всички необходими макро- и микроелементи, дръвчетата имат оптимален растеж, добро здравно състояние и достатъчно сили сами да се справят с вредителите.

Съвсем неправилна практика е, торенето на дръвчетата само с азотни торове. Тя дори е вредна, защото азотът предизвиква бърз и силен вегетативен растеж, което изнежва тъканите и те стават силно податливи на болести и неприятели.

В периода след формиране на зъвързите, дръвчетата имат нужда от хранителни елементи, които би трябвало да са внесени навреме. Ако сте наторили с фосфорни и калиеви торове още през есента или сега – рано напролет, направете подхранване с азотен тор (амониева селитра, амониев сулфат). Количествата преценете според вида на овощните дръвчета или ягодоплодни култури.

Торовете се разхвърлят кръгово около стъблата на овощните дървета или по цялата редова ивица след което се заравят с окопаване.

Плододаващите дървета се торят ориентировъчно с 12-20 кг азот, 8-12 кг фосфор и 8-10 кг калий на декар. През 2-3 години на декар е добре да се внасят и по 3-5 тона оборски тор.

В зачимени овощни насаждения торовите норми са с около 30% по-високи.

Дефицитът на азот предизвиква издребняване на листата на дръвчетата, придружено от разливащо се между нерватурата пожълтяване или дори от побеляване на тъканите. В някой случаи по листната петура могат да се появят оранжеви, червени или пурпурни петна. При остър недостиг на азот листата опадат много преди нормалния листопад.Плодовете остават дребни и в много случаи се напукват дълбоко.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X