Русия се върна в петте най-големи доставчици на зърно в ЕС

Русия се завърна в петте най-големи доставчици на зърно в Европейския съюз след година и половина в резултат на максималните обеми на доставки от март 2022 г., сочат данните на Евростат. Покупките се увеличиха с 22% през месеца и 10 пъти през годината.

В края на септември Русия стана четвъртият по големина износител на зърно в ЕС. Основното направление на вноса за ЕС през този месец е Украйна, откъдето доставките възлизат на 1,2 млн. тона – те нарастват с 1% за месец и намаляват с една четвърт за година.

В топ 5 са още Бразилия (увеличен износ за месец с 1,8 пъти, до 1,1 милиона тона), Турция (4%, до 204 хиляди). 1 тон), Канада (намалени доставки с една трета, до 139 хиляди тона).

Русия се оттегли от сделката за зърно от 18 юли, като обяви неизпълнение на нейните условия. През септември генералният секретар на ООН Антонио Гутериш изпрати писмо до ръководителя на руското външно министерство Сергей Лавров с предложения за подновяване на сделката. В отговор той разкритикува инициативата на ООН.

Междувременно цените на пшеницата на руския пазар, които намаляват от средата на август, се стабилизираха през ноември: миналият месец котировките бяха 11 000-12 500 рубли за тон. Анализаторите обясняват това със съживяването на търсенето от износителите и намаляването на продажбите на селскостопански продукти.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X