Годишните планове за паша в националните паркове са утвърдени, но биопроизводителите искат спешна среща с министъра на земеделието

Директорите на дирекциите на националните паркове утвърдиха годишните планове за паша и ползването на сено за териториите на националните паркове за 2024 г. Въз основа на тези планове и разписаните в тях процедури, на желаещите животновъди ще се издават разрешителни за паша на домашни животни и сенокос. С тях се създават необходимите предпоставки за екологосъобразно ползване на защитените територии, което същевременно осигурява и поминък на населението.

Площите за извършване на паша и допустимите норми за натоварване на пасищата съответстват на анализа на данните получени от мониторинга на пасищата от предходната година. Пасищните норми са съобразени и с данните, проучванията, анализите и оценките на местообитанията и местообитанията на видовете от Доклад за оценка на степента на въздействие и заключенията от Доклада за екологична оценка на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в Р България за периода 2023 – 2027 г., като са взети предвид и смекчаващите мерки и условия от Становище по екологична оценка № 5-4/2023 г. за плана.

Съгласно утвърдените годишни планове за паша и ползването на сено площта за извършване на тези дейности в националните паркове е относително същата спрямо 2023 г. и е приблизително 34 000 ха. Целият допустим пасищен ресурс на националните паркове ще бъде предоставен за ползване на животновъдите, като условията за подпомагане ще са съгласно изискванията на Стратегическия план и Наредба № 10 от 27 юни 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите в областта на околната среда и климата и хуманно отношение към животните, включени в Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г., според които максималната гъстота е 0,4 животински единици на хектар.

Предвид променените изисквания за натоварване на пасищата в националните паркове и с цел обезпечаване изхранването на животните в летните месеци, Министерство на земеделието и храните извърши анализ за наличните площи, в които може да се извършва паша извън границите на защитени територии от тази категория. Животновъдите, за които пасищния ресурс в националните паркове не е достатъчен, ще имат възможност да ползват територии на природни паркове и площи от държавни горски територии, при спазване на предвидения в законодателството процедурен ред, за което е създадена необходимата организация.

Проверки за спазване на изискванията и условията на интервенцията „Традиционни практики за сезонна паша (пасторализъм)“, вкл. и за териториите на националните паркове ще бъдат извършвани от Държавен фонд „Земеделие“. При проверките на място от Държавен фонд „Земеделие“ се следи за спазване на приложимите стандарти за поддържане на добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС) и законоустановените изисквания за управление (ЗИУ). Извършва се контрол и по отношение на регистрация и идентификация на животните. Информация за спазване на забраните се получава от компетентния орган.

За работна среща, на която да бъдат обсъдени предложенията по годишния план за паша в Рила, настояват от Българска асоциация „Биопродукти“

Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ) изпрати отворено писмо до министъра на земеделието и храните, министъра на околната среда и водите и директора на Национален парк „Рила“ във връзка с утвърдения годишен план за паша на домашни животни и ползване на сено на територията на Национален парк „Рила“ през 2024 г. и процедурата по издаване на разрешителни за паша.

БАБ припомня, че със заповед на директора на Дирекция „Национален парк Рила“ от 22 март т.г. е постановено откриване на производство по издаване на Общ административен акт – проект на „Годишен план за паша на домашни животни и ползване на сено на територията на НП „Рила“ през 2024 г.“, като е определен срок за подаване на писмени предложения и възражения от заинтересованите страни до 22 април.

Според писмото в Министерство на земеделието и храните (МЗХ), Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Дирекция „Национален парк Рила“ (ДНП „Рила“) при МОСВ са постъпили множество становища и възражения против разпоредби, ограничаващи пашата на домашни животни на територията на НП „Рила“.

Сред ограничителните разпоредби са такива, които забраняват пашата на домашни животни в районите на разпространение на различни природни местообитания; всяко стадо трябва да бъде до 300 броя овце или 150 броя едър рогат добитък и да се придружава от най-малко един пастир; не се разрешава обединяването на стада от няколко ползвателя; разпределянето се извършва по землища в съответния парков участък и други.

Оспорени са редица ограничителни разпоредби и е депозирано искане за провеждане в най-кратък срок на работна среща, на която да бъдат обсъдени изразените становища и направените предложения, възражения и други. Искане за провеждане на среща е отправено и до президента Румен Радев.

До момента обаче липсва какъвто и да е отговор от страна на МОСВ, ДНП „Рила“ и МЗХ.

„Институциите пренебрегват сериозността на поставените в становищата и възраженията въпроси и демонстрират абсолютна незаинтересованост към проблемите, нуждите и очакванията на животновъдите“, пише БАБ в писмото си, посочвайки, че въпреки това на 23 май е оповестена заповед на директора на ДНП „Рила“, по силата на която е утвърден годишния план без да са съобразени възраженията на животновъдите.

Според БАБ така утвърденият план създава невъзможност на заинтересованите страни – местни и традиционно пашуващи на територията на НП „Рила“ животновъди да изхранват стадата си.

Във тази връзка в петък, 31 май, в сградата на Съюза на офицерите от запаса и резерва, която се намира в град София (бул. „Христо Ботев“ №48), ще се проведе работна среща-дискусия за обсъждане на вече приетия „Годишен план за паша на домашни животни и ползване на сено на територията на НП „Рила“ през 2024 г.“; новите правила, които се въвеждат без проведен мониторинг и без анализ/оценка на пасищния ресурс; ще бъдат запознати заинтересованите страни с целта и резултатите от съдебните битки, които животновъдите водят, както и със спечелените съдебни дела; ще се търси начин за постигне на баланс между ползването на пасищата, опазването на биоразнообразието и екологосъобразния поминък на хората.

БАБ очаква в работната среща да вземат участие министъра на околната среда и водите, министъра на земеделието и храните, съответните компетентни служители на МОСВ и МЗХ, директора на Дирекция „Национален парк Рила“, както и представители на заинтересованите страни и/или браншови организации, НПО.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X