CLAAS – техника за сигурна работа и в най-тежките моменти. От РАПИД КБ.

От създаването си досега РАПИД КБ е изиграла огромна роля в преоборудването на машинния парк на българския земеделец. По полята на България работят десетки хиляди машини на CLAAS и AMAZONE. Те отдавна са се доказали като еталон за качество, прецизност и надеждност. А фирма РАПИД КБ като цяло и нейният управител ПЛАМЕН БОГОЕВ са надеждна опора на фермерите и гарант за безаварийна работа на техните машини. Това е възможно благодарение на екипа от изключителни професионалисти, които работят във фирмата. Днес РАПИД КБ е един от безспорните лидери на българския пазар на земеделска техника и пръв избор за всеки фермер, решил да закупи прибираща техника.

Защо земеделците от цял свят избират CLAAS?

С нарастващите изисквания за опазване на околната среда и необходимостта непрекъснато да се намаляват производствените разходи за тон, селското стопанство в световен мащаб става все по-сложно и предизвикателно. Фермерите са принудени да работят все по-икономично, по-бързо и по-ефективно. За тях CLAAS осигурява точната технология за посрещане на тези предизвикателства. От създаването им и до днес машините на бранда непрекъснато се подобряват и закупуването на комбайн или трактор CLAAS е решителна крачка във вярната посока за всеки фермер, която ще му позволи да оцелее в днешната трудна ситуация.

Ключът към технологичното лидерство на CLAAS е поставянето на водача в центъра на нещата и използването на технология за намаляване на усилията в трудния и решаващ процес на жътва. Това освобождава пълния капацитет на машината и я отличава от всички други комбайни. Така се постига по-ниска себестойност на жътвата на тон прибрано зърно при огромна производителност на машината и увеличена ефективна работоспособност на оператора. Всичко това е превърнало прибиращата техника на CLAAS в лидер както на българския, така и на световния пазар.

Затова и на всяко изложение

БАТА АГРО в Стара Загора

щандът на компания РАПИД КБ, официален представител на марката за България, е притегателно място за родните земеделци. По време на изложението БАТА АГРО 2024 разговарям с

Христо Маринов, продуктов мениджър за CLAAS в Рапид КБ

РАПИД КБ е компания с дългогодишна история на пазара за земеделска техника. Това, с което се отличаваме е , че непрекъснато инвестираме в персонал и обучения на екипа, за да бъдем подготвени за предизвикателствата, пред които са изправени нашите клиенти ежедневно. Фирмата се опитва да привлече най-добрите кадри на пазара и постоянно разширява както търговския отдел, така и сервизните екипи и кадрите в отдел „Резервни части“. Това до голяма степен се налага и от динамичната обстановка на пазара със селскостопанска техника.

Как работите в тази трудна година?

Да, годината е трудна за всички. Пазарът в момента е в застой и всички марки имат големи наличности, очаквайки някакво раздвижване Задържането на инвестициите се дължи и на инвестиционните програми, които се очаква да стартират. Когато те тръгнат, това със сигурност ще повлияе на пазара. Основният проблем е в цената на зърното. Ниските цени и вносът от Украйна възпират сериозно земеделците да инвестират в момента. Но това са фактори, които са еднакви за всички. Ние работим с нашите клиенти, които  продължават да инвестират в техника. Пазар има, макар и  по-слаб, но всички знаем, че в даден момент всичко ще се нормализира

CLAAS непрекъснато прави анализи, следи обстановката на пазара. За разлика от преди 2-3 години след Ковид пандемията, когато имаше недостиг на машини и производството беше претоварено, сега сме в обратната ситуация. Производството вече наваксва, поръчките се изпълняват по план, сега правим по-прецизно планиране, защото не трябва да се произвежда повече от това, което е необходимо на пазара. Наблюдаваме ситуацията на пазара  и се настройваме спрямо моментните условия, които със сигурност ще стават по-добри.

Как премина за вас БАТА АГРО и какви са настроенията на фермерите?

Отчитаме добра посещаемост, въпреки чe клиентите подхождат сравнително по-плахо, виждаме засилен интерес към техниката на CLAAS, което е добър знак. Може би просто избират подходящия момент, в който да направят следващата крачка.

Какви са акцентите на CLAAS за настоящата година?

Тази година при техниката на CLAAS на Бата Агро имахме две машини, които досега не сме показвали в България. Едната е новият трактор XERON 12.650, който беше показан за първи път на изложението Агритехника в Хановер. Вече има продадена такава машина в България. Това е най-големият трактор в момента в продуктовата гама на CLAAS с гумено-верижно задвижване. Определено има сериозен интерес към такъв тип машина..

Другата премиера е комбайнът CLAAS EVION – най-малкият зърнокомбайн, който се предлага в Европа в момента. Той замести предишните модели AVERO и TUCANO. Това е машина, предназначена за малки до средни стопанства. Сравнително опростена конструкция, но използваща всички технологии от по-големите машини, което е гаранция за отлично качество на жътвата. РАПИД КБ до момента е продал 2 такива машини на българския пазар и очакваме сериозен интерес от страна на клиентите и занапред.

Това е нишов модел, който има своя пазар. Като производителност и като представяне на полето е  с отлични показатели. – най-добрите в своя мощностен клас. Тази машина има своето място в стопанствата до 10 000 – 15 000 дка – има сравнително опростена конструкция, но вършачната система е заимствана от големите комбайни, което гарантира висока производителност, включително ползва някои от системите CEMOS AUTOMATIC на по-големите модели.

Какви са предимствата на новия XERION?

Това в момента е най-мощният трактор в света с безстепенна трансмисия и гумено-верижно задвижване. Този трактор се предлага и с гуми, но само в САЩ. Той позволява работа с най-големите инвентари, които съществуват в момента на пазара. Има огромна теглителна мощ и много сериозен капацитет на хидравличната система, така че да захранва и най-производителните сеялки, например. Тракторът е с отлично разпределение на теглото и прекрасни теглителни характеристики, което гарантира добра производителност. Всичко това, комбинирано с превъзходния комфорт за водача, смятам, че ще доведе до много засилен интерес на пазара.

Какви финансови условия предлага РАПИД КБ на своите клиенти?

Нашите финансови условия традиционно са много добри. Работим с всички сериозни финансови институции, така че предлагаме отлични условия за финансиране на покупките на нашите клиенти.

Какво предстои тази година като събития?

И тази година ще имаме много демонстрации при клиенти. Предстои да стартира строителството на нов филиал във Велико Търново. Работата продължава, работа има, въпреки трудностите.

В каква посока ще се развива техниката на CLAAS?

Това, което загатнаха от CLAAS, е представянето на автономни машини. Вече е факт автономният XERION. Най-вероятно развитието ще продължи в тази посока. Също така много сериозно внимание се обръща на дигиталните решения. Там предстои една голяма промяна. CLAAS работи по обединяването на всичките си дигитални решения в един голям портал, където клиентите ще могат да се възползват от всички предимства на тези технологии като телеметрична обмяна на данни, картиране на добиви, обработка на данни, информация от машините – всичко на едно място. Комбинирано с достъп до портал за резервни части, възможност сами да подновяват лицензи, когато са им необходими. Дигиталната трансформация предстои с пълна сила.

Предстои жътва, готови ли сте?

Да, готови сме. С интерес очакваме какви ще бъдат добивите, тъй като времето тази година е доста различно. Очакванията са за добри добиви. Разполагаме с техника и  компетентен екип, които да отговорят на всички очаквания на клиентите.

Интервю на Ася Василева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X