Колко мляко произвежда ЕС?

Земеделските стопанства в ЕС са произвели приблизително 160,0 милиона тона сурово мляко през 2022 г.

Средният добив на мляко от крава в ЕС достигна 7 653 кг през 2022 г.

По-голямата част от производството на сурово мляко в ЕС се доставя на мандрите; Само 9,8 милиона тона са били използвани във фермите, консумирани от семейството на фермера, продавани директно на потребителите, използвани като храна за животните или преработени директно. От 149,9 милиона тона мляко, доставено на мандрите, 145,6 милиона тона са краве мляко, а останалата част е мляко от други животни: овце, кози и биволици.

Сред получените пресни продукти мандрите в ЕС са произвели 22,5 милиона тона мляко за пиене и 7,7 милиона тона подкиселени млечни продукти. Мандрите са произвели 2,3 милиона тона масло от 46,4 милиона тона пълномаслено мляко; 10,4 милиона тона сирене от 59,2 милиона тона пълномаслено мляко и 16,9 милиона тона обезмаслено мляко; 3,0 милиона тона мляко на прах и 55,9 милиона тона суроватка.

ЕС е основен износител на млечни продукти и е най-големият износител на сирене и обезмаслено мляко в света. Износът на млечни продукти в рамките на някои квоти, открити от трети страни, подлежи на издаване на лицензия за износ.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини