АMAZONE: Машини за модерно земеделие, бърза работа и прецизна обработка

На щанда на РАПИД КБ по време на изложението БАТА АГРО 2024 българските фермери по традиция можеха да видят пълната гама техника на световния лидер AMAZONE. Техника, изключително подходяща за българските условия, която прави работата максимално рентабилна. Тази година новостите на щанда бяха две – 9-метровата, 12-редовa прецизна сеялка AMAZONE PRECEA и 7-метрова дискова брана CATROS+  с копираща терена рама CONTUR FRAME.

Освен тях на щанда беше представено и пълното портфолио на AMAZONE – високоскоростни механични есенни сеялки, прецизни торачки, пролетна 6-редова сеялка PRECEA за по-малките земеделски стопанства, както и различни типове почвообработващи комбинации. Много интересна за българските земеделци е самоходната пръскачка AMAZONE PANTERA, както и различните класове прикачни пръскачки с вместимост на резервоарите 3000 и 3200 литра.

Повече за тазгодишните новости на германския лидер в земеделската техника научихме от Теодор Тодоров, продуктов мениджър за марка AMAZONE в РАПИД КБ.

12-редовата високоскоростната прецизна сеялка PRECEA е с 9 метра работна ширина. Машината е високопроизводителна с двукамерен бункер за тор с обем 6000 литра и голям бункер за семена  с вместимост 2200 литра. Двукамерният бункер за тор може да бъде запълнен с 2 вида тор, като за двата вида може да се залага различна норма на торене. Разпределението на семената е по 180 литра на секция, което позволява дълга работа на полето, малко време за зареждане и продуктивен работен ден.

Огромно предимство на сеялката е, че е изключително лесна за експлоатация. За работа със секциите не са необходими инструменти. Това спестява значително времето за настройка при старт на работния ден. Мостът на сеялката е регулируем, така че може да се настрои да върви в следите на трактора, за да има по-малко отъпкване. Натискът е хидравличен.

Предлага се и системата SMART FORCE, която регулира натиска на секциите в зависимост от типа почва, като по този начин семената се полагат на равномерна дълбочина, независимо от твърдостта на почвата. По този начин се постига дружно поникване на семената. Машината е ISOBUS с терминал AMATRON4 като всички функции се изпълняват от кабината. Има секционен контрол и на семената, и на тора. Може да се изключва всяка една секция. Всички характеристики от добре познатите вече по-малки модели на PRECEА ги има и тук. Като например, механичните чистачи на семената, което означава, че механизаторът има по-малко грижи и може да бъде по-съсредоточен в други дейности, което значително намалява стреса при работа и гарантира по-дълъг работен ден. Автоматичните чистачи позволяват на машината да избягва двойно поставяне на семена, както и пропуски. Това води до повишаване на добива и намаляване на загубите.

При сеялката PRECEA уплътняването на изсяващата камера се движи заедно с диска, като по този начин е необходима по-малко енергия и съответно – не са необходими генератори за задвижване на изсяващия апарат. По този начин се намаляват триенето и износването и се запазва налягането в камерата и не са необходими поддръжка и се минимизират сезонни ремонти. Натискът на секция при тази сеялка е 350 кг на изсяваща секция, а на апарата за торовнасяне – 200 кг.

Браната CATROS+ със 7 метра работна ширина и с увеличен размер на дисковете – 510 мм широки и 5 мм дебели. Дисковете са назъбени. Специфичното на тази брана е, че е с CONTUR FRAME – рама, която позволява копиране на терена и равномерен натиск на всяка секция. Браната е разделена на 2 секции. Всяка една от тях самостоятелно следва терена и натискът е абсолютно равномерен за перфектна почвообработка.

Новото поколение 7003 е със SMART FRAME – подобрена рама за по-добра почвообработка. Предлагат се 13 вида валяци за всичките работни ширини в зависимост от почвите и условията. Винаги може да се конфигурира с подходящия валяк. SMART FRAME има изключително лесна настройка на дълбочината. Дисковите секции могат да се регулират хидравлично от кабината. По този начин има еднаква дълбочина на работа и на първата, и на втората секции. Предимствата на тази система са лесната настройка на дълбочината, равномерна работа на двете секции и равномерно износване на дисковете.

Голям плюс на браните CATROS е, че всеки диск е на отделно рамо, като по този начин при сблъскване с камъни или препятствия, се повдига само конкретния диск, а не цялата секция. Дисковете лагеруват в гумени тампони, при които не е необходимо обслужване. Лагерите са също необслужваеми. Това намалява поддръжката и спестява време и средства.

AMAZONE предлага пълна продуктова линия на всякакви машини, които са необходими на земеделците. Тази година компанията празнува 140 години от създаването си, което означава изключително дълъг опит. Компанията има много иновации и патенти. Машините на AMAZONE са машини за модерно земеделие, бърза работа и прецизна обработка.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X