Най-накрая ще тръгне на път проектозакон за фермерските пазари, на който ще има и занаятчии, дали ще се случи!?

Току виж новите депутати одобрили законопректа за фермерските пазари, които се мъти от 2 години.

Служебният министър Георги Тахов се  похвали, че неговият екип ще остави 7-8  проектозакона за работа на следващите депутати

Диана Ванчева

Поне 6-7 проекта на нови закони се гласял да подготви и остави сегашният ръководен екип на МЗХ, които да бъдат готови за разглеждане и приемане от новото Народно събрание – с това се похвали относно работата си служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов.

А може би единият от проектите е отдавна готовият текст за фермерските пазари, който между другото се мъдри, пише и подготвя от поне две-три години и е силно очакван от земеделските производители, които желаят да предлагат продукцията, която произвеждат, на специално организирани за целта пазари в съответните общини.

Текстовете му, направо с клизма си пробиват път напред от година-две и първо трябваше да влязат в наредба, но тя изведнъж не само влезе в списъка на агроведомството, но и се превърна в проект на закон.

Дано този път не им мине котка път на тези текстове, надява се Стоилко Апостолов от Фондация Биоселена, член на Българска асоция Биопродукти, който с колегите си всъщност е основният  визионер и автор на повечето от редовете.

Както казва той, пред земеделеца.бг, сега няма как да не е хем удовлетворен, хем и изненадан, защото тяхната организация е от инициаторите и авторите на текста и поне 2 години ги предлага на МЗХ за приемане и изпращане по процедурата по-нататък, но все нещо им пречеше на аграрните ръководства да го проводят натам.

Знаем, че това първо трябваше да бъде наредба, но постепенно се  превърна в закон, доволни са все пак от БАБ и се надяват, че тези законодателни редове все пак може и да станат факт при задаващите се правителство и парламент.

…Сега остава и да го гласуват новите депутати, каза с известна доза недоверие Стоилко Апостолов пред земеделеца.бг.

В промените на т.нар. вече Закон за общата организация на пазарите за земеделски продукти на ЕС са обхванати максимално много засегнати области. В него вече ще влизат и елементи, които касаят биологичното производство, организациите на производители, училищните схеми.

Разработката на МЗХ поне беше публикувана за обществено обсъждане.

Кое ще е новото? Влязоха и занаятчиите с хранителните си занаяти, които направо ще трябва да почерпят…

 Новината: В Закона за занаятите най-накрая ще се създаде нова група занаятчии, свързани с производството на храни и напитки.

Със законопроекта вече се създава механизъм за формиране и формулиране и на политиката в областта на биологичното производство, ще участват представители на всички заинтересовани страни.

Съобразявайки се изцяло с новото европейско законодателство, засегната ще бъде като участник и Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС). Тя ще трябва да поддържа на интернет страницата си

публичен списък на растителния репродуктивен материал от биологичен материал

В унисон с другия регламент на ЕС – 2018/848, ще трябва да се  направи и

изменение на регистрите, които МЗХ ще поддържа за целите на биологичното производство

Предвидени са административни облекчения, като по-малко изисквания към заявителите при издаване на временно разрешение за тези, които не са приключили още своята преакредитация. Тази промяна се отнася и за контролиращите лица.

Кои ще са допустимите бенефициенти

 Организациите на производители, групите на производители, асоциациите на организациите на производители и междубраншовите организации ще бъдат допустими бенефициенти и по редица инвестиционни и неинвестиционни интервенции, от Стратегическия план и по линия на ЕЗФРСР.

Законопроектът предвижда изменение на досегашния член, който касае схемата за предлагане на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в детските градини и училищата. За да се прилага схемата в България обаче

ще е необходимо да се разработи национална стратегия от бъдещото правителство

Тя трябва да бъде основата на политиката в тази област и на нейна база по-нататък да се създаде нормативна уредба.

Проектът урежда какна да бъде цялата организация и дейност на пазарите за търговия на дребно с фермерски и занаятчийски храни и определя кои са органите, които ще осъществяват контрол на фермерските пазари – това ще са упълномощени от кмета на съответната община длъжностни лица от общинската администрация.

А контролът по спазване на изискванията на националното и европейското законодателство в областта на храните ще се  осъществява от органите на официалния контрол по Закона за управление на агрохранителната верига.

Кои ще са новите /стари/ занаяти

С проекта се изменя и Закона за занаятите, като в списъка се създава нова група занаяти в областта на производството на храни и напитки.

Такива ще бъдат: хлебарство, ситничарство, сладкарство, шекерджийство, преработка на плодове и зеленчуци по традиционни рецепти, производство на месни и млечни продукти, колбасарство, мелничарство, пивоварство и приготвяне на малц, бозаджийство, приготвяне на безалкохолни и спиртни напитки, готварство.

В частта от  закопроекта, свързана с правилата за пазарите за фермерски и занаятчийски храни се създава отделна глава за организацията и дейността им като място и инфраструктура, където безпроблемно да се извършва продажба на дребно на фермерски и занаятчийски храни от техните производители.

Ще може да има постоянни, временни или за определен ден или дни от седмицата пазари, на които ще имат право да предлагат храни следните земеделски стопани:

. земеделски стопани, регистрирани съгласно чл. 7, ал. 1 от Закона за подпомагане на земеделските производители;

. бизнес оператори по чл. 37, ал. 1 и 2 от Закона за храните, включително такива с регистрирани пунктове за изкупуване на диворастящи растения и гъби, в т.ч. трюфели;

. бизнес оператори, които произвеждат храни в обекти, които са микропредприятия по смисъла на Закона за малките и средните предприятия, регистрирани по чл. 26 или одобрени по чл. 31 от Закона за храните;

. бизнес оператори, които произвеждат храни, съгласно изискванията на наредбата по чл. 7, ал. 1 от Закона за храните, с която се определят национални мерки в съответствие с чл. 10, параграф 3 от Регламент (ЕО) № 853/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 г. относно определяне на специфични хигиенни правила за храните от животински произход;

. бизнес оператори, които произвеждат храни в подвижни или временни обекти, по смисъла на Приложение II, Глава III от Регламент (ЕО) № 852/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 г. относно хигиената на храните;

. лица, които произвеждат вино и спиртни напитки в обекти, които са микропредприятия по смисъла на Закона за малките и средните предприятия, регистрирани по Закона за виното и спиртните напитки;

. занаятчии, които предлагат занаятчийски храни и които са регистрирани по реда на Закона за занаятите.

За биологичните храни

Производителите на биологични храни, храни произведени при преход към биологично производство и храни със защитени географски означения и традиционно специфичен характер, ще  могат да ги предлагат, обозначават и рекламират като такива…Но при условие че отговарят на нормативните актове на институции на ЕС и националната нормативна уредба в областта нахраните и притежават необходимите документи за това.

Задължения на фермерите

Ще се предлага само собствена продукция, произведена съгласно изискванията на нормативните актове на институциите на ЕС и националната нормативна уредба в областта на храните.

Храните трябва да са снабдени с всички документи за съответствие, произход и качество, да притежават всички изисквани от нормативните актове разрешителни, сертификати, лицензи.

Продавачите трябва да предоставят на потребителите информация за предлаганите храни в съответствие с нормативните актове на институциите на ЕС и националната нормативна уредба в областта на храните.

Организаторът на пазара за фермерски и занаятчийски храни ще  създава и поддържа база данни за всички лица, съоръжения за търговия, разположени на територията на пазара и информация за сключените договори за използване на пространства и съоръжения.

Организаторът на пазара за фермерски и занаятчийски храни ще изготвя правила за организацията и дейността на фермерския пазар, сред които разполагането на местата и съоръженията за търговия; . ползване на наетите места или съоръжения;  организацията и контрола на участниците на пазара; както и  график за работата на пазара и задълженията за участниците.

Пазар за фермерски и занаятчийски храни ще се провежда след подаване на писмено уведомление до кмета на общината, на чиято територия се прави, най-малко 3 дни преди провеждането му.

Организаторът на пазара за фермерски и занаятчийски храни ще информира директора на областната дирекция по безопасност на храните по местонахождението на пазара за мястото, деня и графика на провеждането му най-малко 3 работни дни преди заявеното му начало.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини