Земеделци от област Ямбол протестират срещу смяна на директора на Областна дирекция земеделие

Земеделците от Съюза на зърнопроизводителите в област Ямбол излязоха на ефективен протест в защита на директора на Областна дирекция земеделие град Ямбол – Донка Георгиева. Само след 8 месеца на поста си, в които работата е потръгнала, Георгиева е освободена от длъжност. Мотивите за нейното освобождаване не са известни на земеделците до този момент. Протестът е организиран от Областен съюз на зърнопроизводителите – Ямбол и е подкрепен от Националната асоциация на зърнопроизводителите, както и от кметовете на 5-е общини, влизащи в обхвата на администриране на Областната служба земеделие – Ямбол.

Мотивите за протеста на земеделците са, че Донка Георгиева познава работата си отлично, тъй като е преминала през цялата йерархична стълбица – от обикновен експерт до директор. По нейно време работата в областта се е успокоила, споразуменията за земеползване са се сключвали безпроблемно, а назначаването й преди 8 месеца е било по предложение на самия бранш.

Земеделците обаче подчертават, че проблемът не е частен. Те настояват тези толкова важни за тях назначения да не се случват по политически причини, а водещи да са единствено административният капацитет на заемащия длъжността  и професионалните му качества, тъй като качествени кадри в системата на администрацията и без това трудно се намират. Назначенията на тези постове не могат да бъдат политически, тъй като изискват много специфични познания и административен капацитет, а са ключови за спокойната работа в земеделието. И след като 8 месеца работата е вървяла спокойно и без проблеми, което е рядкост, недоумяват какво налага смяната, след като според тях Георгиева е наясно с цялата нормативна база и администрирането й спрямо изискванията на ЕС към българското земеделие.

Земеделците смятат, че централната власт в София би трябвало да се съобрази с мнението им, мнението на бранша, както и мнението на местната власт, която е избрана от тях. Според тях, моментът за смяната е неподходящ, тъй като изключително тежката Кампания 2024 е в разгара си, а жътвата тепърва започва. Всяка смяна на шефа на дирекцията в този момент ще затрудни работата им. И дори новият директор да е съвестен експерт, то навлизането му в проблематиката ще отнеме време, а точно сега те нямат такова.

Земеделците от Ямбол ще продължат с ефективните си протестните си действия, а Националната асоциация на зърнопроизводителите се е ангажирала да влезе в контакт с Министерство на земеделието за изясняване на случая.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини