Нови водещи комбайни CR11 и CR10: Най-големият напредък на New Holland в увеличаването на капацитета и намаляването на загубите от едно поколение насам

  • Моделът CR10 се присъединява към официално представения на Агритехника CR11
  • CR10: мощност 635 к.с./ бункер за зърно 16 000 литра – CR11: мощност 775 к.с. / бункер за зърно 20 000 литра
  • И двата модела разполагат с нови ротори с диаметър 2х24 инча и нова система за почистване Twin-Clean

 Към новия флагмански зърнокомбайн New Holland CR11, представен на Агритехника 2023, се присъедини моделът CR10 на официалното представяне на новия дизайн от следващо поколение за жътва 2024 г. И двата комбайна, произведени в Центъра за върхови постижения на New Holland в Зеделгем, Белгия, са оборудвани с нова иновативна технология, предназначена да помогне на най-големите земеделски предприятия да увеличат производството, да сведат до минимум загубите и да намалят общите разходи за жътва.

Основната разлика между двата модела е в мощността и размера на бункера за зърно, за да се гарантира, че новите комбайни отговарят на нуждите на широк кръг от големи земеделски стопанства. CR11 разполага с 20 000 литра бункер за зърно и 15,9-литров двигател FPT Cursor 16 с мощност 775 к.с. Двигателят на CR10 е 12,9-литров FPT Cursor 13, с 635 к.с., а бункерът му за зърно е с вместимост 16 000 литра. Освен допълнителната мощност и капацитета за зърно, ключовите характеристики, които извеждат тези комбайни в ново ниво по отношение на производителността, качеството на зърното и минимизирането на загубите, включват по-дълги двойни ротори и новата система за почистване Twin-Clean.

 По-голям капацитет отпредназад

Отпред тези нови водещи комбайни CR са проектирани да обработват по-големи обеми реколта. Работната ширина на хедерите е 10,6-15,0 м (35-50 фута) като се предлагат във фиксиран вариант, флекс и драпер хедери. Предлагат се и хедери за царевица с 12-16 реда, а дължината на разтоварващия шнек може да бъде определена така, че да съответства на всички ширини на хедерите. Съществуват три варианта на задвижване, които отговарят на всички изисквания за хедерите – стандартно с фиксирано задвижване, стандартно с променливо задвижване и променлива система за големи натоварвания. При варио задвижването, CVT скоростна кутия с директно задвижване от двигателя, позволява промелниво регулиране на скоростта на хедера и наклонената камера, в зависимост от условията на жътвата. Реверсивното движение на наклонената камера/хедера се осъществява чрез хидравличен мотор на задвижващата система с фиксирана скорост, а при CVT задвижване с променлива скорост.

Наклонената камера е стандартно оборудвана с регулиране от кабината на промяна на ъгъла надлъжно и напречно. Оттук материалът се подава към доказаната система на New Holland за динамично разпределение на масата към роторите (DFR), която вече може синхрознизирано да се реверсира с наклонената камера и роторите, при блокиране. DFR ускорява и разпределя равномерно постъпващата маса към двата надлъжно разположени ротори за сепарация и овършаване. Големият камъкоуловител , разположен под DFR барабана, може да се изпразва ръчно или да бъде поръчан с опция дистанционно изпразване от кабината.

New Holland е първата компания, която пуска на пазара комбайн с два надлъжни ротора, като преди почти 50 години, през 1975 г., въвежда пионерската технология за овършаване и сепариране Twin Rotor. С течение на времето концепцията му се развива, за да гарантира, че отговаря на аналогично променящите се изисквания за производителност, защита на зърното, задържане на зърното и качество на сламата. В новите CR10 и CR11, двата 600-милиметрови (24-инчови) ротора са с увеличен диаметър и дължина, което осигурява по-голям капацитет за циркулация на културата и по-качествено овършаване и сепарация. Всеки ротор разполага с 40 стандартни чукове, осем HX чука и 12 шиповидни чукове. Чуковете HX съчетават височината на шиповидните с профила на стандартните, като по-големият ъгъл на страничните стени спомага за ускоряване на потока на масата в преходната зона на стъпаловидната роторна клетка, между зоната за овършаване и зоната за сепарация. Ъгълът на клапите може да се контролира дистанционно от кабината, а новият им дизайн подпомага освобождаването на масата, ако се наложи роторите да се реверсират. Зоната на овършаване се състои от два комплекта от по три олекотени вдлъбнати контри и разделителни решетки и два комплекта от по шест олекотени решетки.

Изцяло нова система за очистване TwinClean

Новата почистваща система Twin Clean включва множество функции за увеличаване на производителността и минимизиране на загубите на зърно. Тя се състои от две последователни системи от сита, всяка от които разполага с годно и долно сито. Въздушният поток се осъществята от мощен вентилатор обдухващ цялата система за очистване. Два автоматични механизма за кръстосано разпределение на материала, един на тръскащата дъска и един на горни сита, гарантират равномерно натоварване на системата за очистване при всякакви условия. Два сензора за налягане, един на тръскащата дъска и един на гордните сита, непрекъснато измерват натоврването на  очистването и откриват всякакви аномалии в разпределението на материала между лявата и дясната страна.

Към механизмът за странично разклащане е добавено и надлъжно разклащане на тръскащата дъска и ситата, като по този начин се постига развномерно разпределение на материала по цялата ширина на очистващата система. По този начин системата за очистване може да компенсира неравномерното подаване и страничните наклони до 28 %. Общият размер на цялата площ на ситата е 8,76 m².

Бункери за зърно, които увеличават автономността

Бункерът за зърно при CR11 е с вместимост 20 000 литра и скорост на разтоварване 210 л/сек, а този на CR10 е с вместимост 16 000 литра и скорост на разтоварване 159 л/сек. Кръстосаното изключване на шнека позволява разтоварващият шнек да бъде напълно изпразнен, дори когато в бункера все още има зърно. При CR11 опцията позволява намаляване на скоростта на разтоварване с 50 % чрез изключване на предния напречен шнек, което подпомага разтоварването на ремаркета. Всички шнекове за разтоварване са снабдени с подвижно крайно тяло, за да се подпомогне равномерното пълнене и да се даде възможност на тракторите да се придържат към пътя.

Управление на остатъците, съобразено с големите работни ширини и големите количества слама

Комбайните CR10 и CR11 могат да бъдат оборудвани със стандартно сламонарязващо устройство или с интегрирана система за надробяване и турбини за разхвърляне на материала. В първия случай се препоръчва използване при сухи условия, а във втория вариант, при тези които трябва да обработват големи обеми слама до фино нарязване и да разпределят материала по голяма ширина на косене.

Стандартната интегрирана сечка разполага с 60 фиксирани ножа, които работят в комбинация с 52 контра ножа, работещи с 3000 об/мин за нарязване или с 800 об/мин при откос. Ръчното регулиране на контраножовете е стандартно, а дистанционното хидравлично регулиране е опция. Задвижваният валяк подпомага изхвърлянето на сламата при работа на откос или при работа със сечка. Двете хидравлично задвижвани 800-милиметрови работни колела, всяко от които е оборудвано с три лопатки, разпръскват нарязания материал на широчина до 15 м (50 фута). Непрекъснато движещата се дефлекторна дъска, разположена зад турбините за разхвърляне на материала създава динамичен пулсиращ ефект върху разпръскването на остатъците, за да осигури равномерно разпределение по цялата работна ширина.

Опционално по-високо ниво на сечката с 500-милиметров битер с два реда шипове и два реда ножове, плюс неперфорирана дъска за битера. Той е последван от шестредовата сечка с 88 ножа и 67 контра ножа. Сечката може да работи с ниска (900 об./мин.) или висока (3600 об./мин.) скорост, като има разполага с неутрално положение за свободно движение при необходимост от обслужване. Дистанционното избиране на скоростта на сечката е опция. Двойката хидравлично задвижвани работни колела с диаметър 970 мм на този агрегат разполагат с по пет лопатки, които могат да разпределят материала на разстояние до 18 м (61 фута). Както и при стандартния агрегат, зад турбините за разхвърляне на материала е монтирана дефлекторна дъска за осигуряването на равномерно разпределение на остатъците по цялата работна ширина. Опцията IntelliSpread използва радари за непрекъснато оценяване на пълната ширина на разпръскване на остатъка и автоматично регулиране на скоростта на левия и десния разпръсквач, за да се гарантира разпръскване по цялата ширина. Допълнителните опции включват дистанционен избор на позицията на сечката, скоростта на сечка и позицията на контраножовете. Като опция се предлага и индикатор за натоварването на сечката, който предоставя информация за консумацията на енергия, позволявайки да се оцени ефективността по отношение на ширината на разпръскване, така че операторът да може да избере оптималния баланс между консумацията на енергия, качеството на раздробяване и пропускателната способност.

Технология плюс комфорт за по-лесно прибиране на реколтата

Кабината на CR10/CR11, която е разположена под нов стил на покрива и има 25-литров резервоар за ръчно измиване с вграден дозатор за сапун, разположен до стъпалата за достъп, се отличава с множество подобрения. Управлението е улеснено чрез вграждането на два сензорни терминала Intelliview 12. Основният монитор на дясната конзола осигурява управлението и наблюдението на основните контролни елементи на комбайна, а вторият монитор на А-колоната е конфигуриран за картографиране и насочване. И двата комбайна са оборудвани с три камери, осигуряващи изглед назад, към бункера за зърно и към разтоварващия шнек, докато камерата за 360° поглед от птичи поглед е опция, както и камерата за прикачване на ремарке. Всеки от мониторите може да бъде конфигуриран да показва изгледи от външни камери. Операторът вече може да контролира напълно повече функции от кабината, включително скоростта на роторите, сечката и разтоварващия шнек, реверсирането на DFR и роторите, и пълното включване/изключване на сечката.

 

Навсякъде в преработената кабина промените включват нов стил педали, луксозен волан и първокласни седалки от плат или кожа, както и нов многозонов климатичен контрол с въздуховоди на нивото на пода. Новото радио с Bluetooth може да се управлява от вграден панел или чрез един от 12-инчовите сензорни екрана IntelliView. Отвън новите огледала осигуряват по-широк ъгъл на видимост, като дясното се сгъва по желание с електрическо задвижване, а стъпалата за достъп до предното стъкло подпомагат почистването му.

Целият пакет за осветление включва четири светодиодни фара (два отпред и две ленти отзад), 13 монтирани в кабината светодиодни работни светлини, две светодиодни светлини за стърнището, една светодиодна светлина за разтоварващия шнек, една светодиодна светлина за бункера за зърно, осем задни светодиодни работни светлини, две светодиодни странични светлини, три светодиодни ленти за долния капак, две светодиодни ленти за обслужване на двигателя и една светодиодна лента за ситото. Под всяко от крилата на покрива на кабината могат да се интегрират опционални светлини за далечно разстояние с мощност 36 000 лумена и обхват 500 м. Има и допълнителна преносима работна светлина.

Прецизност, съответстваща на производителността

Новите комбайни CR10 и CR11 са оборудвани с пакети от технологии за прецизно земеделие, предназначени да отговорят на нуждите на най-големите стопанства. Пакетът Core PLM Intelligence покрива най-често задаваните изисквания, като например IntelliSense, при който се извършват автоматични настройки в съответствие с избраната от оператора стратегия за прибиране на реколтата, независимо дали става въпрос за ограничени загуби, най-добро качество на зърното, максимален капацитет или фиксирана производителност. Втората опция е пакет Advanced PLM Intelligence, насочен към тези с най-напреднали изисквания.

Пакетите с коригиращи сигнали за автоматичното управление IntelliSteer и други функции, като например картографиране на добива и влагата, се предлагат от завода в две нива на точност с три варианта на доставка.

Чрез опционалния софтуер IntelliField собствениците и операторите получават безвъзмездно незабавно данни от полето и могат да споделят граници, направляващи линии и данни за покритието, когато няколко машини работят на едно и също поле.

Задвижване, което отговаря на най-взискателните условия

CR10 и CR11 разполагат с двустепенна хидростатична трансмисия и полуавтоматичен блокаж на диференциала TerraLock, който се включва ръчно и се изключва автоматично, в зависимост от ъгъла на завиване и скоростта на движение. Моделите, специфицирани със SmartTrax, се предлагат с три варианта на широчина на веригата: 660 мм/26 инча, 810 мм/32 инча и 910 мм/36 инча, с гуменo или хидравлично окачване. Съответните общи ширини на машината са 3,49 м, 3,79 м и 3,99 м.

В случаите, когато се предпочита колесна машина, New Holland и Michelin са разработили съвместно гуми с широчина 900 мм и диаметър 2,32 м (VF 900/65 R46), за да се сведе до минимум уплътняването и да се увеличи максимално сцеплението. Алтернативните опции за гуми са VF 800/70 R46 (диаметър 2,32 м) и VF900/60 R38 (диаметър 2,05 м). Задните гуми както на колесните, така и на верижните комбайни се предлагат с широчина от 500 до 750 мм. Други опции включват двойни гуми 710/70 R42 или 800/70 R38.

Двигателят в новия CR10 е шестцилиндров FPT Cursor 13 с турбокомпресор и работен обем 12,9 л, захранван от 1300-литров резервоар за гориво, а задвижващият агрегат в CR11 е 15,9-литров FPT Cursor 16, също шестцилиндров агрегат с турбокомпресор и горивен резервоар 1500 л. Съответните максимални мощности са 635 к.с. и 775 к.с. Новата конструктивна схема предвижда двигателите да бъдат монтирани надлъжно в една и съща посока и под един и същ ъгъл с роторите, за да се постигне максимална ефективност, а охлаждащият въздух се подава от задната част на резервоара за зърно. CR10 разполага с два охлаждащи вентилатора, а CR11 – с три. Цялата инсталация на изпускателния колектор/турбото/отработени газове е напълно изолирана, за да се намали температурата на повърхността на горещите компоненти. Скоростта на двигателя за прибиране на реколтата е 1900 об/мин, което води до приглушен шум и минимизиран разход на гориво. В пътен режим оборотите на двигателя са 1300 об/мин, за максимална скорост на движение при минимален разход на гориво и шум.

Всички задвижвания се осъществяват чрез трансмисия, свързана директно със задната част на двигателя, което свежда до минимум загубата на мощност. Масленият филтър на двигателя е разположен отдясно, за лесен достъп, докато въздушният филтър е удобно разположен от лявата страна на рамата на комбайна и може да се сваля от земята, без да се качвате на площадката на двигателя.

Опционалният въздушен компресор на двигателя се състои от монтиран на двигателя едноцилиндров компресор и резервоар с 10 м навит маркуч и въздушен пистолет, съхранявани до кутията с инструменти. Той захранва пет изхода, разположени на входа на вратата на кабината, под платформата на оператора, до кутията на акумулатора, в зоната на двигателя и на задната стълба. Аксесоарите на двигателя включват четки, монтирани на всеки ротационен прахосмукателен екран, осигуряващи непрекъснато почистване на тежкия прах, произвеждан от култури като царевица и слънчоглед.

При изцяло новата хидравлична система на комбайните CR10 и CR11, разположението на маркучите е преработено, за да се улесни достъпът. Всички хидравлични задвижвания за жътва се изключват механично чрез съединител в главната скоростна кутия на двигателя при стартиране или по време на движение по пътя, което намалява съпротивлението и спестява до 20 к.с./15 kW мощност. Използването на помпи с отчитане на натоварването допълнително намалява нуждите от хидравлична мощност и подобрява ефективността. Маслената филтрация също е подобрена в цялата хидравлична система за по-голяма надеждност и намалена поддръжка.

За повече информация, моля, обърнете се към единствения официален вносител на NEW HOLLAND за страната ИНТЕРАГРИ България: 0700 46 666 и www.interagri.bg

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X