500 000 успешни истории: CLAAS празнува половин милион комбайни на полето

CLAAS празнува половин милион комбайни, произведени от 1936 г. насам. За да отбележи събитието, ще бъдат произведени няколко юбилейни машини от сериите LEXION, TRION, EVION и DOMINATOR. Те ще бъдат изложени на търговски панаири, полеви дни и демонстрации през следващите седмици и месеци.

Европейски пионер в производството на комбайни

CLAAS е един от ключовите двигатели в разработването на комбайни в продължение на много десетилетия. От 1936 г. нататък семейната компания Harsewinkel / Германия рационализира прибирането на зърно в Европа с косене-вършитба-свързващо звено с принципа на кръстосания поток, или MDB за кратко. Големият успех идва през 1946 г. със серията SUPER, която от 1953 г. може да се доставя и с допълнителни двигатели, а от 1958 г. като SUPER AUTOMATIC с хидравлично задвижване на режещия агрегат. Повече от 60 000 бройки от SUPER са пуснати на пазара по целия свят и дори намериха купувачи в Канада и Уругвай.

През 1953 г. семейната компания успешно навлиза в сегмента на самоходните комбайни с HERCULES, който по-късно е преименуван на SF. През 1961 г. MATADOR GIGANT поставя нови стандарти с ширина на хедера до 6,0 м. Други определящи за индустрията крайъгълни камъни от 60-те години на миналия век включват добре познати имена като SENATOR, COMET, COSMOS, CORSAR, MERCATOR, PROTECTOR и COMPACT.

През 1972 г. серията DOMINATOR откри нова ера, която продължава повече от 50 години и до днес. CLAAS затвърди статута си на лидер на европейския пазар, особено със сериите DOMINATOR 6 и DOMINATOR 8, и въведе иновации като 3D почистване,  AUTO CONTOUR и  овършаващия апарат MEGA. DOMINATOR CS с разделяне на цилиндрите (командор CS от 1986 г.), представен през 1981 г., е сред най-мощните комбайни в света по това време и за първи път е доставян с гумени вериги от 1987 г. нататък.

На Agritechnica 1995, LEXION 480 с новаторска хибридна технология APS беше не само връхната точка на търговския панаир, но и промяна на играта по отношение на производителността, комфорта и новаторските електронни приложения за нововъзникващата ера на прецизното земеделие. От 1997 г. насам технологията на шасито TERRA TRAC на LEXION – също достъпна за TRION от 2021 г. – празнува своя световен триумф.

Огромна стъпка в областта на машинната интелигентност последва през 2013 г.: С CEMOS, CLAAS се превърна в лидер в областта на автоматизацията на комбайни, която е подкрепена от множество международни награди. CEMOS продължава непрекъснато да се развива и разширява, за да включва допълнителни процеси.

Най-новите членове на семейството комбайни CLAAS са сериите TRION и EVION, представени през 2021 и 2023 година. Заедно с LEXION, те предлагат уникална гама от продукти и оборудване от 205 к.с. с пет модела до флагмана с мощност 790 к.с. LEXION 8900 TERRA TRAC с APS SYNFLOW HYBRID. И трите серии позволяват по-нататъшно увеличаване на ефективността на овършаването, благодарение на системата за управление на двигателя DYNAMIC POWE и разширените функции на CEMOS. В зависимост от профила на изискванията се предлага огромна гама от режещи единици – от конвенционалното шнеково режещо устройство до ултрамодерните, автоматизирани режещи агрегати VARIO до CONVIO FLEX Draper с гъвкава ножова лента и управление на барабана.

Повече от 500 000 успешни истории: Здрава основа на опит и бъдеща готовност

С около 100 000 и повече от 75 000 единици съответно, DOMINATOR и LEXION представляват най-голям дял от 500 000-е комбайни CLAAS, произведени до момента. SUPER и SUPER AUTOMATIC (приблизително 65 000 единици), както и EUROPA и COLUMBUS (заедно около 60 000 комбайна) и TUCANO (приблизително 35 000 единици) също допринесоха значително за глобалния успех на комбайните CLAAS. Но сериите, произведени в по-малък брой, като COMMANDOR TERRA TRAC, също бяха двигатели на напредъка и оказаха значително влияние върху генетиката на днешните комбайни CLAAS. Характеристики като отлична пригодност за множество култури, безспорната производителност и несравнимата ефективност са непрекъснато оптимизирани в продължение на десетилетия на развойна дейност в полза на клиентите по целия свят и са дълбоко закотвени в ДНК-то на всеки нов комбайн CLAAS. Комбайните CLAAS са идеално подготвени за бъдещето не само чрез тези силни корени, но и чрез водеща в индустрията автоматизация и ново ниво на свързаност.

Международна мрежа за компетентност и производство

През десетилетията CLAAS снабдява и други производители с комбайни. От 1992 г. комбайните CLAAS вече не се произвеждат изключително в централата в Харзевинкел. През същата година първият CLAAS CROP TIGER слиза от поточната линия в Индия, от която са произведени повече от 10 000 бройки. От 2001 г. CLAAS произвежда и хибридни комбайни LEXION за северноамериканския пазар в собствената си фабрика в Омаха – в жълт цвят и с брандиране Caterpillar до 2019 г.

От 2013 г., след придобиването на Jinyee, CLAAS също произвежда комбайни и компоненти за комбайни в Китай. Новият хибриден комбайн DOMINATOR 370 беше представен там през 2019 г., последван три години по-късно от DOMINATOR 260 с шест сламотръса. Новият EVION, който, подобно на DOMINATOR 370 и 260, е разработен в Харзевинкел, също слиза от производствената линия в Гаоми от 2023 г. насам.

Törökszentmiklós в южната част на Унгария произвежда хедери за царевица за комбайни CLAAS от 1997 г. насам. През октомври 2021 г. тук беше отбелязана 100-хилядната режеща единица за CLAAS.

Автоматизация, помощ и управление на данни: От устройството за управление на пропускателната способност до CEMOS и CLAAS се свързват

Фактът, че производителността на вършитбата се е увеличила след първия европейски комбайн, MDB, не се дължи само на по-нататъшното развитие на хардуера и по-високата производителност на двигателя. По-специално през последните 25 години автоматизацията става все по-важна част от по-нататъшната оптимизация в областта на ефективността, производителността и резултатите от работата. С въвеждането на устройството за контрол на пропускателната способност през 1974 г., CLAAS започва да интегрира електронни оперативни помощни средства в комбайни. CEMOS, който беше представен през 2013 г. и оттогава спечели няколко награди на международни търговски панаири като Agritechnica и SIMA, след това се оказа истински играч на промяната: до ден днешен той непрекъснато се разширява, за да включва допълнителни процеси в комбайна и на режещия блок, което позволява оптимално използване на машината с пълен фокус върху максималната производителност на прибиране на реколтата – подкрепена благодарение на уникалната пригодност за множество култури на всички CLAAS комбайни.

CLAAS е и един от пионерите в изграждането на  приложения в прецизното земеделие. От 1991 г. данните за добива и GPS данните за позицията могат да бъдат свързани помежду си – а от 1996 г. LEXION дори предлага картографиране на добива чрез AGROCOM MAP, последвано през 1998 г. от телеметрично базирано управление на парка чрез Combine Online. През 2005 г. комбайните LEXION бяха първите продукти на CLAAS, оборудвани с новаторската TELEMATICS.

Повече от машина: Принципът на CLAAS

От първия комбайн през 1936 г. до днес, CLAAS предоставя на своите клиенти цялостна поддръжка. При закупуване на комбайн от CLAAS, клиентите очакват максимална производителност и оптимална поддръжка. С удобна за потребителя оперативна концепция, новаторска помощ за водача и тясна мрежа със сервизните партньори на CLAAS, не само се постига максимална ефективност на кампанията, но и уникална производителност през целия живот на всеки комбайн CLAAS. Благодарение на тази бъдеща жизнеспособност комбайните CLAAS винаги са оставали в употреба много дълго време – в някои случаи повече от пет десетилетия. Поради изключително ниските годишни загуби в стойност, всички серии комбайни и модели комбайни CLAAS са много популярни и търсени и на вторичния пазар.

Съвременните системи за подпомагане на шофирането като CEMIS и GPS PILOT са също толкова важни днес, колкото и договорите за поддръжка CLAAS MAXI CARE. И благодарение на широката гама от приставки и малкото усилия, необходими за смяна между видовете култури, комбайните CLAAS са идеално оборудвани за всяко приложение. Защото при прибиране на реколтата се изискват бързина, гъвкавост и променливост – както и най-високо ниво на надеждност.

Тези характеристики са обединени във всички комбайни на CLAAS и са били такива за 500 000 успешни истории. Именно този опит от почти 90 години производство на комбайни прави „Произведено от CLAAS“ обещание.

Юбилейни машини за демонстрации и търговски панаири – Sales Edition за клиенти

За да се подчертае глобалната мрежа за производство на комбайни на CLAAS и да се даде възможност на всички локации да участват равностойно в годишнината, няколко юбилейни машини се произвеждат със специален външен вид. LEXION, TRION, EVION и DOMINATOR ще бъдат изложени на различни национални и международни търговски панаири, както и на полеви дни и в демо употреба през следващите седмици и месеци. Дизайнът е почит към историята на продуктите на комбайна CLAAS: Сребърният метален цвят представлява началото на производството на комбайни CLAAS до 1961 г., зеленият металик представлява добре познатата цветова схема на CLAAS, въведена през 1966 г. Моделът на заплитане в буквите CLAAS от двете страни на юбилейните машини препраща към старото лого с форма на CLAAS с куката за възел CLAAS – първият патент на CLAAS от 1921 г.

„500 000 комбайни CLAAS са преди всичко 500 000 успешни истории, защото фермерите по целия свят са ни се доверили 500 000 пъти“, обяснява Ян-Хендрик Мор, главен изпълнителен директор на CLAAS. „Затова празнуваме тази годишнина на звеното в международен план с глобално внедряване на няколко юбилейни машини в Харзевинкел, Омаха и Гаоми. Това също така отразява и оценява нашата международна компетентност и производствена мрежа за комбайни, която, разбира се, включва и нашия производствен обект  в Törökszentmiklos, Унгария.“

Всички комбайни CLAAS от продуктовата 2025 година също ще получат малък стикер на вратата на кабината. „Комбайнът CLAAS всъщност е много повече от машина“, продължава Мор. „Защото зад всеки EVION, TRION, LEXION и DOMINATOR стои мощна организация на продажбите, високо професионално обслужване, бърза и надеждна доставка на резервни части и много друго. И не на последно място, силен международен маркетинг на употребявани машини, който, подобно на техническите фактори за цялостна производителност, надеждност и издръжливост, вдъхновява клиентите по целия свят.“

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X