Гърция е на първо място по популация на кози, но… в изоставащите в добивите на мляко

Петкратна с Испания и с още по-голяма разлика с Франция, е млечната производителност на козите в Гърция, въпреки факта, че страната заема първо място в Европа по популация на вида, като делът му е около 28% от общото европейско козевъдство.

Тази парадоксална схема – първа по брой животни и от изоставащите в количеството на производство – ако не друго, то красноречиво демонстрира, че нещо не е наред. Козевъдството в Гърция страда, поне по отношение на обема на производството на мляко на животните, в сравнение с друга конкуренция в Европа.

Производителност на млякото – осем пъти по-ниска от тази на Франция

Това е нещо, което не е направено добре и  Американското фермерско училище в Солун се надява да промени нещата. То вече въведе амбициозна учебна програма по козевъдство.

«Начинът, по който козевъдство се практикува в масовата си форма в планините, не дава големи производства. Производителността е твърде ниска. Тя е пет пъти по-ниска от Испания и  осем пъти по-ниска от Франция“, обяснява директорът на American Farm School Теодорос Калицис и добавя, че в контекста на този проблем „Решихме да създадем училище за обучение на млади фермери по козевъдство, което е от ключово значение, подобно на овцевъдството, за животновъдството в нашата страна. Това е основна посока, защото овчето и козето мляко са ключовите съставки в приготвянето на фета и много други сирена.“

Идеята зад инициативата е обучение на нови поколения животновъди в предмет, напълно съвместим с нуждите на Гърция.

Моделът, който ще се прилага, ще прилича това, което Американското фермерско училище практикува от години със своята кравеферма. „Винаги ще имаме собствени животни, собствено производство, собствено  мляко,  собствени млечни продукти. Ние сме училище преди всичко. Така също фабриката за сирене трябва да работи, за да обучава млади производители на сирене и звеното за кисело мляко и мандрата„, отбелязва г-н Калицис, давайки да се разбере, че училището ще произвежда и млечни продукти с козе мляко.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X