Дания въвежда първи въглероден данък върху селското стопанство

Страната иска да намали 70 процента от общите си емисии до 2030 година.

Датското правителство ще въведе първия в Европа въглероден данък върху селското стопанство, след като петмесечните преговори със земеделски и природозащитни групи приключиха с историческо споразумение в понеделник вечерта.

От 2030 г. земеделските стопани ще трябва да плащат 120 датски крони (16 евро) на метричен тон емитиран еквивалент на въглероден диоксид, което ще нарасне до 300 крони (40 евро) от 2035 г. нататък. Правителството също така ще предостави 5,3 милиарда евро за повторно залесяване на 250 000 хектара земеделска земя до 2045 г., заделяне на 140 000 низини до 2030 г. и изкупуване на определени стопанства за намаляване на азотните емисии.

Това е „споразумение, което ще формира основата за историческа реорганизация и преструктуриране на производството на земя и храни в Дания“, написа министърът на икономиката Стефани Лозе в понеделник вечерта.

Копенхаген е гигант в износа на свинско месо и млечни продукти, като се очаква селското стопанство да допринася за 46% от емисиите до 2030 г. Експертите смятат, че данъкът върху въглеродните емисии ще намали 1,8 милиона тона от него през 2030 г., първата година от функционирането му, което ще позволи на Дания да постигне целта си да намали 70% от общите си емисии.

Преговорите започнаха през февруари между Датския съвет по земеделие и храни, Датското дружество за опазване на природата, Датската федерация по храните (NNF), Датската асоциация на металурзите и Конфедерацията на датската индустрия.

Сега петте асоциации призовават депутатите да одобрят сделката, която трябва да бъде преразгледана и приета след лятната ваканция.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини