Лабораторните анализи за самоконтрол по Наредба 12 вероятно ще отпаднат, но ще е сигурно едва след публикуването в Държавен вестник

Почти батални сцени са се разигравали днес на срещата за обсъждане на промените в Наредба 12, които целят премахването на лабораторните анализи за остатъчни вещества от страна на производителите.

В рамките на общественото обсъждане на Наредбата са постъпили негативни становища от преработвателни асоциации и търговци, които не са подкрепили отпадането на самоконтрола. На срещата в МЗХ днес организациите са се съгласили да подкрепят отпадането на самоконтрола във вида, разписан в досегашната наредба чрез взимане на растителни проби и анализирането им в лаборатории. Решено е обаче да се проведат последващи срещи по отделни браншове между производители и преработватели с цел доуточняване на процеса по самоконтрол и след това публикуване в Държавен вестник.

На неофициален въпрос на земеделеца.бг, отправен в МЗХ, дали лабораторните анализи отпадат, отговорът е логичен – ще отпаднат, когато бъде публикувана наредбата в Държавен вестник.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини