Лавандуловото биостопанство Апис Агро участва на най-престижното изложение за парфюмерия

Врачанската фирма Апис Агро, специализирана в отглеждане и преработка на лавандула, както и производство на лавандулово масло, участва на едно от най-престижните световни изложения в парфюмерийната индустрия – World Perfumery Congress 2024 в Женева, Швейцария.

Събитието се провежда в хибриден формат, който включва тридневна конференция и експо зона, в която се представят най-успешните световни брандове, свързани с парфюмерийното производство.

Тази година темата е Fragrance Forward: Там, където се срещат глобалните иновации и креативността. В тридневната конференция ще бъдат обсъдени ключовите фактори, движещи иновациите в парфюмерийната индустрия – включително глобалните тенденции в сегментите, регулаторни новости и навлизането на изкуствения интелект – как всички тези фактори влияят върху индустрията и креативността на парфюмеристите.

„Апис Агро 98” ООД е другото име на модерното българско земеделие с дъх на лавандула и присъствие на пазарите в цял свят. Компанията е на пазара от  2015 г. и е първият производител на лавандула в Северозападна България, като  постоянно разширява своите хоризонти и дейности.

Компанията е затворила целия производствен цикъл,  който включва засаждане на растенията, механични обработки на почвата, прибиране, дестилиране/сушене, търговия на едро с готовите продукти – лавандулово масло, флорални води и сушен лавандулов цвят.

Екипът непрестанно развива своите познания и придобива нови умения, за да се гарантира добро качество както на производствения процес, така и на крайния продукт.

„Апис Агро 98” ООД има реализирани два проекта по европейски програми – подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства” и подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти”. Подготовката за првия проект е стартирана веднага след създаването на фирмата – през 2015 г. и е изцяло осъществен и завършен преди края на 2017 г.

„ За нас е удоволствие да отгледаме този природен дар – лавандулата и да го обработим във вид на масло, което е лесно за употреба и широко приложимо в ежедневието на всеки човек. Нещо на пръв поглед толкова просто като лавандуловото масло може да подобри вашето настроение и да освежи всеки дом. За нас това е изключително прекрасно чувство – можем по този начин да докоснем живота и да подобрим ежедневието на всеки наш клиент“, казват в Апис Агро.

Вниманието на фирмата е насочено към производство на краен продукт, съответстващ на европейските изисквания за качество, реализиран при ниски производствени разходи, и съответно, постигането на висока конкурентоспособност на пазара.

За успешното провеждане на търговската си политика „Апис Агро 98“ работи непрестанно в посока на коректни търговски взаимоотношения със своите клиенти. Продажбите са ориентирани към потребители, произвеждащи парфюмни композиции, търговци на ароматични и аромотерапевтични продукти.

Стратегическите цели на дружеството са увеличаване броя на бъдещите клиенти в страните, в които се продава продукцията към настоящия момент, и търсене на възможности за разширение на географския обхват на пазара на продуктите на дружеството. За да се постигнат тези цели, „Апис Агро 98“ ООД следи всички нововъведения в техническото обезпечаване на производството, на автоматизацията на процесите, осъществява стриктен контрол на входа, по време на производствения процес и на изхода при експедиция.

„Апис Агро“ е семейна компания за отглеждане на лавандула и производство на лавандулово масло и лавандулова вода. Насажденията, които имаме към момента са на площ от 1100 дка. Притежаваме и най-голямата и модерна към момента дестилерия в България. Капацитетът на дестилерията е 90 тона на 12-часов работен ден. Разполага с 6 казана.

В момента в лавандулопроизводството, а и изобщо в земеделието, е  доста трудно, споделя Мерилин Георгиева,  директор „Продажби и маркетинг“ на Апис Агро.. Затова сме спрели да разширяваме насажденията, тъй като в момента пазарът на лавандулата е слаб. Засега се ограничаваме с настоящите площи, но за в бъдеще имаме планове да разширим производството и да създаваме нови продукти. Но към момента искаме да развием настоящото производство.

Лавандулата е биологично сертифицирана. Маслото, което произвеждаме също е био. Напълно натурално, не го разреждаме с нищо.

Преди 15 години, когато  стартира нашия бизнес, беше по-сложно, докато разберем как се случват нещата, как да отглеждаме лавандулата така, че да връща добив без да се използват никакви пестициди и химични торове, за да поддържаме насажденията био. Но вече сме разбрали и изградили процесите. Технологията върви добре. Още когато създадохме компанията, целта ни беше тя да бъде био. Има доста фирми на пазара, които твърдят, че са био и се опитват да изглеждат като био, но в техните продукти има различни примеси. Ние винаги сме искали да сме 100 процента натурална компания.

Стопанството на Апис Агро е част от българската въглеродна програма на Карбонсейф.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X