Норвегия си прави продоволствени запаси

Държавата възобновява складирането на зърно в отговор на глобалните предизвикателства

 

Норвежкото правителство е решило да възобнови стратегическото натрупване на зърно в страната. Вече е подписано споразумение между министъра на земеделието и храните Geir Pollestad и четири частни компании за съхранение първоначално на 30 000 тона зърно.

Това решение се дължи на редица фактори, включително пандемията от COVID-19, военния конфликт в Европа и изменението на климата.

Норвежкото министерство на земеделието и храните подчертава, че складирането на хлебно зърно е мярка за готовност при непредвидени обстоятелства.

Предвижда се постепенно увеличаване на резервите до 2029 г. Крайната цел е да се натрупат приблизително 82 500 тона зърно, което ще осигури тримесечно потребление на норвежкото население в кризисна ситуация. Правителството възнамерява да отделя 63 милиона крони (около 6 милиона долара) годишно за изпълнението на този проект.

Норвегия вече има опит в съхраняването на стратегически запаси от зърно от 50-те години на миналия век, но е изоставила тази практика през 2003 г.

Събитията от 2022 г., по-специално военният конфликт между Русия в Украйна, са накарали правителството на страната да преразгледа политиката си за продоволствена сигурност.

Агенциите допълват, че на територията на Норвегия, на архипелага Шпицберген, има създадено хранилище за семена, където се съхраняват почти 1 милион проби от цял свят, за да служат за допълнителна гаранция за запазване на генетичното разнообразие в случай на глобални бедствия.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X