„Дивата ферма“ вместо да работи се занимава с петиции в защита на всички високопланински животновъди

Настоява за спешна експертна оценка, с участието и на специалисти от ЕС, за да пашува животните си

Небезизвестните Благовеста и Николай Василиеви от „Дивата ферма“ се зарекоха тези дни да дарят всичките си суми от тазгодишната субсидия от около 300 000 лв. за благотворителност, само и само да бъдат чути от обществото…и разбрани от „зелените“ в МОСВ.

Благовеста и Николай Василиеви и тяхната „Дива ферма“, която от 30 г. произвежда биологични телешки продукти, тази година беше вкарана от МОСВ в безумен лабиринт да не може да пашува хилядите си животни.

А причината са новите планове за паша в националните паркове, според които животните трябва изведнъж да бъдат отрязани, защото преизпасвали.

Зарада смешната констатация на „зелените“ семейството вече е е получило подкрепата на хиляди селяни и граждани, възмутени от ситуацията, които настояват институциите и конкретно МОСВ да им съдействат да продължат да развиват традиционното  си био животновъдство.

Семейството на „Дивата ферма“ отглежда по биологичен начин  около 2 000 месодайни говеда от редки автохтонни български породи и е вече най-голямата био говедовъдна ферма в Европа. Притежава първата кланица и цех за преработка на био телешко месо с био сертификат.

Тази година обаче с въвеждането на нови годишни планове за паша на националните паркове „Рила“, „Пирин“ и „Стара планина“, те, както и много други планински животновъди са драстично отрязани от пашата на животните си по високопланинските пасища.

Параграф 22, в който са вкарани днес фермерите, няма как да бъде решен, освен, ако не получат подкрепата на  обществото, казват Благовеста и Николай.

Те недоумяват как и защо е взето решението от националните паркове да изгонят животновъдите от там и кой е подвел институцията, че се преизпасва. И се чудят как може това да е решение на еколози експерти, получаващи заплатите си под чадъра на МОСВ и не интересуващи се от съдбата на българския животновъд.

Като тях са и много други техни колеги…които са готови да протестират в районите на Карлово, Калофер и другаде.

Тези пасища, които ни се отнемат, са създадени, развити и обогатени благодарение на тревопасните животни, които са били на тях стотици години. Животните са важна част от биоразнообразието в планината, където всичко е в симбиоза, обяснява  Благовеста и не разбира с какво тяхното родопско късорого говедо, което опазва генофонда на старите породи в България изведнъж попречи на парк „Рила“.

Тя пита кой и защо така безумно промени условията в плановете на националните паркове и прогони животинските стада от там.

Надеждата й е българите да се обединят около тяхната кауза за справедливост. А те ще дарят цялата си субсидия за 2024 г., за да се купи една бебешка линейка…

Само и само да докажат на всички „зелени“, че „Дивата ферма“ не се бори за субсидии, а се бори за паша.

Семейството настоява за разбиране от институциите и спешна експертна оценка, за инициативен граждански комитет, заедно с учени, „зелени“, специалисти и експерти, за да се получи справедлива оценка има ли в парковете „преизпасване“ или нещо друго задкулисно е провокирало това решение.

„Земеделеца.бг“ се присъединява към петицията и искането за нова и научно обоснована експертиза.

Защото останалото е пълно безобразие.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини