Етиопия инвестира 94 млн. долара, за да стане самодостатъчна в производството на пшеница

Групата на Африканската банка за развитие, в сътрудничество с етиопското правителство и международни партньори, стартира инициатива на стойност 94 милиона долара, насочена към превръщането на Етиопия в самодостатъчен производител и износител на пшеница. Проектът Climate Resilient Wheat Value Chain Development (CREW) възнамерява да издигне Етиопия от сегашния й статут на вносител на пшеница до нация, способна да изпълни собствените си нужди и потенциално да изнася пшеница.

Този амбициозен проект е финансово подкрепен от различни заинтересовани страни, включително Африканския фонд за развитие (ADF), който предостави безвъзмездна помощ от 54 милиона долара. Холандия предостави безвъзмездна помощ от 20 милиона долара, докато OCP-Африка и етиопското правителство добавиха по 10 милиона долара. Глобалният център за адаптация (GCA) също допринесе с безвъзмездна помощ от 300 000 долара като част от своята програма за ускоряване на адаптацията в Африка (AAAP), фокусирана върху интегрирането на оценките на риска за климата и цифровите решения за адаптация в сектора на пшеницата в Етиопия.

Проектът CREW ще помогне на приблизително 500 000 домакинства на дребни земеделски стопани в етиопските щати Афар, Амхара, Оромия и Сомалия, като целта е да се увеличи производителността на пшеницата от три на четири тона на хектар. Очаква се това подобрение да генерира допълнителни 1,62 милиона тона пшеница годишно. Освен това проектът ще разшири напоителната инфраструктура, особено в равнинните райони на регионите Афар и Сомалия, от което ще се възползват около 2,3 милиона души – половината от които са жени – чрез повишаване на доходите на домакинствата, създаване на работни места и повишаване на продоволствената и хранителната сигурност.

Проектът обхваща два основни компонента: Първият се фокусира върху приемането на интелигентни за климата селскостопански практики като разработване на устойчиви сортове пшеница, подобряване на здравето на почвата, рехабилитация на напоителните системи и насърчаване на устойчива механизация, водена от частния сектор. Вторият компонент има за цел да разшири инфраструктурата след прибиране на реколтата и пазарната инфраструктура и да улесни достъпа до финансиране на селското стопанство чрез иновативни механизми.

Официалното откриване се състоя в Семера, регионалната държава Афар, водено от д-р Гирма Аменте, министър на земеделието на Етиопия. Той подчерта привеждането на проекта в съответствие с над 80% от целите, очертани в Десетгодишния план за развитие на Етиопия, като подчерта централната роля на селското стопанство в националната икономика. Д-р Абдул Камара, заместник-генерален директор за Източна Африка на Групата на Банката, отбеляза потенциала на проекта да поддържа значителните печалби, постигнати от революцията на пшеницата в Етиопия, в която вече се наблюдава значително увеличение на добивите на пшеница поради въвеждането на сортове, устойчиви на топлина, и разширеното поливно отглеждане на пшеница.

Г-н Тист Сундал от посолството на Холандия и д-р Мохамед Ануар Джамали от OCP-Africa изразиха съответните си ангажименти за справяне с по-широките предизвикателства пред развитието, продоволствената сигурност и селското стопанство чрез проекта CREW. Техният принос се фокусира върху стратегически интервенции за подобряване на здравето на почвата и осигуряване на цялостно селскостопанско обучение, целящо да революционизира производството на пшеница в Етиопия по устойчив и устойчив на климата начин.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X