Износът на селскостопански продукти от ЕС продължава да расте през първото тримесечие

През март 2024 г. търговският излишък на ЕС в областта на хранително-вкусовата промишленост достигна 6,7 милиарда евро, което е увеличение с 8% спрямо предходния месец и с 3% по-високо от март 2023 г. Износът се е увеличил с 4% до 20,1 млрд. евро, главно поради повишените цени на маслините и зехтина. Вносът остава стабилен, достигайки 13,5 милиарда евро, но с 10% по-нисък от март 2023 г. Това са основните констатации в последния месечен доклад за търговията със селскостопански и хранителни продукти, публикуван днес от Европейската комисия.

Износ

Износът на селскостопански и хранителни продукти от ЕС достигна 20,1 милиарда евро през март 2024 г., отбелязвайки увеличение от 4% на месечна база. Обединеното кралство (Обединеното кралство) остава водещата дестинация на износа на селскостопански и хранителни продукти от ЕС, като представлява 22% от стойността на износа на ЕС. През първото тримесечие на 2024 г. Съединените щати (САЩ) отбелязаха най-голямото увеличение на износа на ЕС с 6% увеличение (372 милиона евро), докато Китай, въпреки намаляването на стойността с 12%, остана третата дестинация. Наред с други значителни промени, износът на ЕС се е увеличил за Ирак и Ливан, докато в Русия и Египет се наблюдава спад.

По отношение на изнасяните продукти износът на маслини и зехтин от ЕС отбеляза най-голямо увеличение в сравнение с 2023 г. (+ 615 милиона евро, + 51%) поради по-високите цени, въпреки лекия спад в обемите. Износът на кафе, чай, какао и подправки нарасна с +10%, главно поради по-високите цени на какаото. Износът на захар и изоглюкоза остана на високо ниво, докато износът на зърнени култури нарасна по обем, но спадна в стойността си поради по-ниските цени. И накрая, растителните масла и млечните продукти отбелязаха спад поради намалените цени и обеми.

Внос

Вносът на селскостопански и хранителни продукти в ЕС достигна 13,5 милиарда евро през март, което е увеличение с 2% спрямо предходния месец, но с 10% по-малко от март 2023 г., главно поради намалените обеми на вноса. Бразилия, Великобритания и Украйна са основните източници на внос през 2024 г. досега. Вносът от тези страни обаче е намалял в сравнение с 2023 г., поради намалените обеми и по-ниските цени на вноса на зърнени култури.

По отношение на вносните продукти, в сравнение с 2023 г. вносът се е увеличил за кафе, чай, какао и подправки (+ 849 милиона евро, + 16 %), плодове и ядки (+ 421 милиона евро, + 8%), маслини и зехтин (+ 324 милиона евро, + 160%). Междувременно вносът е намалял за маслодайни и протеинови култури (-1,5 млрд. евро, -22%), зърнени култури (-1,4 млрд. евро, -36%) плюс захар и изоглюкоза (-193 млн. евро, -36%).

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X