Обнародвана е наредба №12 – фермерите няма да изследват продукцията за пестициди

Днес е обнародваната дългоочакваната от фермерския бранш наредба за изменение на Наредба №12, която регулира условията и реда на употреба на продукти за растителна защита.

С нея се въвежда правилото, че земеделските  стопани вече не са задължени  да извършват лабораторни анализи за пестицидни остатъци на всяка една от културите от продукцията, която отглеждат и прибират и това да става за тяхна сметка.

Става дума за анализите, които им бяха вменени да правят преди периода на прибиране на реколтата и на съответните беритби.

Това задължение, което им беше наложено, както знаем, предизвика реакцията на почти всички фермерски браншови организации, които водеха остра битка за зачеркването му.

Но за сметка на това промяната в наредбата и отпадането на задължението се посреща твърде негативно от организациите от секторите на преработката и на животновъдството, които обаче не срещнаха защита от страна на аграрното ведомство с мотива, че в рамките на ЕС земеделските производители не са натоварени с такова изискване.

Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в „Държавен вестник“, тоест от днес.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X