И сега кой е виновен, че водните ни тела са негодни за напояване и нямаме актуални планове за управление на речните басейни?

С такъв мотив ЕК не разрешава засега да пуснем мярка 4.1 и българските фермери остават на суша и не могат да напояват нови площи.

Научихме неприятната новина, което се случва в условията на суша и климатични аномалии. Тя е направо трагична за стотици фермери, които очакваха всеки момент да подадат заявления за прием по заветната и очаквана от тях подмярка 4.1.

Сякаш огромен черен котарак мина път на дълго чакания и обещаван за 15 юни т.г. /от министъра на земеделието Тахов/ прием по подмярка 4.1 с бюджет от 50 млн. eвро, целево предвидени за инвестиции в напояването.

Каквото и да си говорим, отлагането, дори за неопределено време да е, е достатъчно тревожен факт, за да бъде скриван от фермерите.

Смятаме, че е редно да им се каже истината, колкото и нелицеприятна да е тя, за да знаят пред какво са изправени.

Как се стига до тук?

Въпреки, че общественото обсъждане по подмярката е приключило, ЕК е заявила на България отказа си за  старта на поливната мярка с един основен мотив, а именно, че

държавата няма актуализирани планове за управление на речните басейни (ПУРБ)

Хубава работа, ама българска… Кой ги прави тези планове и кога ги докладва?

Явно работата не е свършна, щом вследствие на тази  констатация Комисията ни казва, че ни разрешава инвестиции за напояване да се правят само там, където вече има напояване, но не и да се разширяват  поливните площи.

Естествено, че МЗХ е като ударено с мокър парцал. Изпаднало в тази безумна и негативна ситуация, сега ще започва да търси всякакви възможни варианти в комуникацията си с ЕК, за да я  убеди, че все под някаква форма мярката трябва да тръгне. Дали инвентаризация на площите ще се прави,  или нещо друго, но все трябва да започнат да се взимат спешни някакви мерки…които да позволят въпросния прием по 4.1.

Но не е само това.

Полага се да се анализират причините кой докара държавата до тази безумно суха ситуация

и постави българските фермери пред този абсурд да чакат, за да инвестират и да не им се позволява. А в това време земеделски култури да съхнат пред очите им.

Пита се дали постъпващите данни от речните басейни и МОСВ са заблуждавали МЗХ, което си е въобразявало, че нещата са наред?

Или пък е имало един доклад, според който водните ни тела са в лошо състояние, на който не е обърнато внимание навреме?

Това би попитал всеки нормален човек.

Пита се и това знаели ли са консултанските фирми, които масово тръгнаха да правят из страната напоителни проекти на фермерите, за тази ситуация? И, ако са подозирали, защо и те не са реагирали, нито са подсказали нещо? А според наши източници са знаели от поне 2 месеца, че проблем с комуникацията с ЕК има. Хайде за тях е по-разбираемо – гледали са да си получат парите от земеделците и това е. Но пък нали в един техен воден проект, който правят за фермера, и те трябва да вложат всички плюсове и минуси за осъществяването му?

Та…такава е засега ситуацията…В суша не ни разрешават да инсталираме нови поливни площи!

 

Диана Ванчева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X