Страните от БРИКС подкрепиха инициативата на Русия за създаване на зърнена борса

Страните от БРИКС подкрепиха инициативата на Руската федерация за създаване на зърнена борса на асоциацията и започват работа в тази посока, съобщава Интерфакс.

„Благодарни сме на всички странни членки на БРИКС и представители на министерствата на земеделието за подкрепата на руската инициатива за създаване на зърнена борса на БРИКС. И сега, в съответствие с инструкциите на президента на Руската федерация Владимир Владимирович Путин, заедно с нашите колеги ще изработим създаването и развитието на тази платформа и развитието на възможността за разплащания в националните валути на страните от БРИКС“, заяви руският министър на земеделието Оксана Лут пред репортери след среща на ръководителите на селскостопанските отдели на страните от БРИКС на 28 юни в Москва.

Според нея на срещата са били обсъдени основните въпроси, свързани с продоволствената сигурност на БРИКС и световната продоволствена сигурност. „Страните от БРИКС сега представляват около 30% от цялата обработваема земя в света. Заедно произвеждаме около 40% от зърнените култури, 50% от рибата, 50% от млечните продукти в световен мащаб. Затова всъщност страните от БРИКС са ключова платформа за гарантиране на световната продоволствена сигурност“, каза Лут.

По думите й са били обсъдени и „въпроси, свързани с производството, развитието на производството в рамките на селското стопанство, развитието на селскостопанските технологии, дигитализацията и роботизацията на нашата индустрия“. „Всички колеги се обединиха около необходимостта от интегриране на всички наши процеси за взаимно развитие. Обсъдихме и въпроси, свързани с разширяването на нашата търговия, разглеждането на взаимните тарифни бариери и фитосанитарните условия, които всяка страна има сега, и необходимостта от обединяване на тези области“, каза Лут.

Както бе съобщено, Съюзът на износителите на зърно пое инициативата за създаване на зърнена борса на БРИКС. Тя бе подкрепена от президента на Руската федерация.

Според изчисленията на Съюза страните от БРИКС в края на 2023 г. са произвеждали 1,17 милиарда тона зърно годишно (42% от световното производство) и са консумирали 1,1 милиарда тона (40% от световното потребление). Страните от групата произвеждат 348 милиона тона реколта от пшеница годишно (44% от световното производство), потреблението – 323 милиона тона (41%). Производството на царевица, която се използва основно за изхранване на животните, достига 482 милиона тона (39%), потреблението – 442 милиона тона (37%).

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X